Erişilebilirlik

Maliki: 'Irak'ta İç Savaş Olmayacak'


Irak Başbakanı Nuri el Maliki, ülkesinin güvenlik kuvvetlerinin koalisyon kuvvetlerinin yardımı olmadan güvenliği sağlayacak duruma kısa zamanda geleceğinden emin olduğunu söyledi. CNN’de tercüman aracılığıyla konuşan El Maliki, Irak asker ve polisinin, güvenlik görevlerini bir yıla kalmadan üstlenebileceğini bildirdi:

"Çok uluslu kuvvet Irak’taki varlığını azaltmaya karar verirse, biz operasyonlara kendimiz devam edecek güce geldik. Demokratik süreci koruyacak güvenlik ve istikrarı sağlayabilir, ve operasyonlara kendimiz devam edebiliriz."

Başbakan Maliki, koalisyon kuvvetlerinin Irak’ta kalış süresini kısaltmak istediklerini bildirdi. Irak kuvvetlerinin bazı bölgelerde güvenlik görevini üstlendiğini hatırlatan başbakan, bu sürecin, yılın sonuna kadar devam edeceğini bildirdi.

Kesin bir tarih vermemekle birlikte, Başbakan Maliki, güvenlik kuvvetlerinin bir yıla kalmadan tüm ülkede güvenlikten sorumlu hale gelebileceğini savundu.

Maliki’ye, Irak Sağlık Bakanlığı’nın yılın başından Temmuz ayına kadar ölümlerde artış olduğunu gösteren istatistikleri hakkındaki görüşü de soruldu. Irak başbakanı, bunun şiddetin arttığı ve ülkenin bir iç savaşın eşiğine geldiğine işaret etmediğini söyledi:

"Bir iç savaş durumunda değiliz ve hiçbir zaman da iç savaş olmayacak."

Başbakan CNN’deki programa katılmadan bir gün önce yüzlerce Şii ve Sünni aşiret reisleriyle, mezhep kökenli şiddete karşı ortak hareket etme konusunda anlaşma yaptı.

Iraklı yetkililer Temmuz ayında 3 bin 400’den fazla kişinin şiddet olaylarında hayatını kaybettiğini açıkladı. Bu, şiddetin bir aylık en büyük bilançosu oldu. Buna karşılık Amerikalı ve Iraklı yetkililer Ağustos ayında şiddet olaylarında ölenlerin sayısında azalma dolduğunu söylüyor.

Bağdat’ta dün de bir Amerikan askeri yol kenarına yerleştirilen bombanın patlaması sonucu öldü. 2003 yılının Mart ayındaki işgalden bu yana ölen Amerikan askerinin sayısı ise, iki bin 600’ü geçiyor.

XS
SM
MD
LG