Erişilebilirlik

Avrupa'da Lübnan İçin Hazırlıklar


Fransa Lübnan'a göndermeye karar verdiği 2,000 askerin tamamının üç hafta içinde sevkedilmiş olacağını açıkladı.

Fransa Savunma Bakanı Michele Aliot-Marie Wall Street Journal gazetesine yaptığı açıklamada, Lübnan'da barış gücününün kuvvet kullanma yetkisi konusunun açıklık kazanmış olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan Cuma günü yaptığı açıklamada Lübnan'a gönderilecek uluslararası güce 2007 yılı Şubat ayına kadar Fransa'nın komuta edeceğini bildirmişti.

Komutayı daha sonra devralması beklenen İtalya'nın da ilk askerlerini önümüzdeki hafta içinde Lübnan'a göndermeye başlaması bekleniyor.

Avrupa Birliği üyesi ülkeler güney Lübnan'da konuşlandırılacak yeni güç için yaklaşık 7,000 asker sağlamayı vaadetti.

BM Genel Sekreteri Annan önümüzdeki hafta Orta Doğu ülkelerine giderek, Lübnan-Suriye sınırının ne şekilde denetleneceği ve Hizbullah'ın nasıl silahsızlandırılacağı gibi konularda görüşmeler yapacak.

Bu arada, Hizbullah grubunun, Temmuz ayında iki İsrail askerini kaçırmasına İsrail'in gösterdiği tepkiyi şaşkınlıkla karşıladığı bildirildi. Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın yardımcılarından Naim Kasım, İsrail'in Lübnan'daki bombardımanlarının sadece birkaç sürmesini beklediklerini söyledi.

Oysa bir aydan fazla süren savaş, BM Güvenlik Konseyi'nin 11 Ağustos'da aldığı kararın iki gün sonra yürürlüğe girmesiyle sona erdi.

XS
SM
MD
LG