Erişilebilirlik

'Nükleer Teknolojiden Yoksun Kalamayız'


İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmadinejad ülkesinin nükleer teknoloji sahibi olmasının engellenemeyeceğini söyledi. Ahmedinejad, İran'ın nükleer alandaki faaliyetinin hiçkimse için bir tehdit teşkil etmediğini belirtti.

İran lideri bu açıklamaları, bugün, Tahran'ın 200 kilometre kadar güneybatısındaki Arak'ta devem eden nükleer tesis inşaatının yeni bir bölümünü başlatırken yaptı. A-Ahmedinejad aynı zamanda 2009 yılında tamamlanacak nükleer tesise bağlı ağır su üretim tesisini hizmete açtı.

İran Arak tesisinde elektrik üreteceğini belirtiyor. Ancak batılı ülkeler, İran'ın bu çalışmalarının atom silahları üretimine yönelik olduğu konusunda kaygı duyuyor.

Yeni tesisin açılışı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin İran'a uranyum zenginleştirme işlemlerini durdurması için 31 Ağustos'a kadar tanıdığı sürenin dolmasından sadece birkaç gün önceye rastladı. İran bu karara uymadığı takdirde uluslararası yaptırımlarla karşı karşıya kalabilecek.

İran hükümeti, kendisine önerilen ekonomik teşvik paketine yanıtını 22 Ağustos'ta verdi. Cevabın ayrıntıları açıklanmamakla birlikte, İranlı yetkililer, konu üzerinde ciddi görüşmelere hazır olduklarını ancak batının "kuvvet kullanmayı içeren ifadelerini" reddetiklerini belirttiler.

Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Gonzago Gallegos, İran kendisine tanınan süre içinde uranyum zenginleştirme çalışmasını durdurmadığı takdirde Washington'un uluslararası yaptırımlar için girişimlerde bulunacağını bildirdi.

Rusya Savunma Bakanı Sergey İvanov ise yaptırımlar sözetmek için zamanın erken olduğunu söyledi, uyuşmazlığın görüşmelerle çözüme bağlanması için süre tanınması gerektiğini belirtti.

XS
SM
MD
LG