Erişilebilirlik

Dünyanın En Pahalı Evleri İki Türk'ün


Amerikan Forbes dergisi bir süre önce dünyanın en pahalı 10 evinin listesini yayınladı. İlk beşteki evden ikisinin sahibi Türk, biri ise İstanbul’da.

Ünlü ekonomi dergisi Forbes, dünyanın en pahalı evlerinin listesini yayınladı. Gerçi ev diyoruz ama listedeki malikanelerin her biri saray büyüklüğünde.

Forbes dergisinin listesindeki evlerin bir özelliği hepsinin şu anda satılık olması. Dolayısıyla dünyanın en pahalı evleri yerine, emlâk piyasasındaki en pahalı evler demek belki daha doğru olur.

Listenin başında İngiltere'deki Uptown Court malikanesi bulunuyor. Malikanenin 103 odası, 5 yüzme havuzu, squash ve tenis kortu, bowling salonu ve 50 kişilik özel bir sineması var. Uptown Court’un bir özelliği de Kraliçe Elizabeth’in Windsor Sarayı’na komşu olması. Fiyatı 139 milyon Dolar.

İkinci sırada Suudi Arabistan’ın eski Washington Büyükelçisi Prens Bender bin Sultan bin Abdul Aziz’in Colorado'nun ünlü kayak merkezi Aspen’deki dağevi yer alıyor.. Starwood Ranch adıyla bilinen dağevinin 15 yatak odası ve 16 banyosu var. Yaklaşık 500 dönümlük bir alana yayılmış dağ evinde kapayı yüzme havuzu, kapalı tenis kortu ve Prens’in atları için inşa edilmiş ahırlar da bulunuyor. Aspen’deki dağevinin fiyatı 135 milyon Dolar.

Listenin üçüncü sırasındaki ev Florida’nın Palm Beach kentinde. Amerikalı milyarder Donald Trump, Atlas Okyanusu kıyısındaki malikaneyi iki yıl önce iflas eden bir işadamından 42 milyon 250 bin Dolar'a almış. Yoğun bir tamirattan sonra 125 milyon dolara satmaya çalışıyor.

Listenin en pahalı dördüncü ve beşinci evleri Türklere ait. Biri İstanbul’da diğeri ise Londra’da. Dünyanın en pahalı dördüncü evi Yeniköy’deki Erbilgin Yalısı. Boğaz kıyısındaki yalı 64 odalı. İçinde yüzme havuzu ve Türk hamamı da var. 75 metre uzunluğunda özel rıhtıma sahip ve arazide ayrı bir köşk de var. Fiyatı 100 milyon Dolar.

Forbes listesinin beşinci basamağındaki ev ise Halis Toprak'ın Londra'daki malikanesi. Neoklasik tarzda inşa edilmiş malikanede dört ayrı mutfak, Türk hamamı ve 40 kişilik yemek salonu da bulunuyor. Glentree Estates adlı emlâk şirketi Toprak'ın sarayını 92 milyon dolara satmaya çalışıyor.

Listedeki diğer evlerin çoğu Amerika’da. New York eyaletinin Bridgehampton kentindeki bir malikane 75 milyon, New York'un en lüks otellerinden birinin çatı katında yer alan üç katlı apartman dairesi 70 milyon, California’da, Corona del Mar’daki bir köşk ise 75 milyon Dolar'a alıcı bekliyor.

Okyanus manzaralı Portabello köşkü 2002'de inşa edilmiş. Mimarlara göre, spiral yani birbirine burgulu mekanlarıyla kabuklu deniz hayvanlarını hatırlatıyor.

Listedeki diğer iki malikane de Amerika’nın California eyaletinde. Biri San Francisco diğeri ise Los Angeles’da. San Francisco’daki ünlü Golden Gate köprüsüne, Malibu Beach’deki ise Büyük Okyanus’a bakıyor. İkisinin fiyatı da 65 milyon Dolar.

Görüşünü aldığımız bir emlâk komisyoncusuna göre rakamlar son fiyat değil, pazarlık yapmak mümkün.
XS
SM
MD
LG