Erişilebilirlik

Kofi Annan Lübnan'da


Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, ateşkese desteği güçlendirmek amacıyla Ortadoğu’ya gitti.

Lübnan'da temaslarına başlayan Genel Sekreter, daha sonra Türkiye, İran ve Suriye’yi de ziyaret edecek. Annan’ın 6 Eylül’de Türkiye’de olması bekleniyor.

Kofi Annan ziyareti sırasında İsrailli ve Lübnanlı yetkililerle görüşecek ve Birleşmiş Milletler’in 1701 sayılı kararının eksiksiz uygulanması konusunda yetkilileri ikna etmeye çalışacak. Karar, İsrail ve Hizbullah arasında çatışmaların sona ermesini sağlamıştı.

Birleşmiş Milletler Sözcüsü, Stephane Dujarric, Annan’ın ziyareti sırasında Filistin, Katar, Türkiye, Suudi Arabistan, Mısır ve Ürdün’e de uğrayacağını açıkladı. Dujarric, Annan’ın büyük olasılıkla İran ve Suriye’yi de ziyaret edeceğini söyledi.

Birleşmiş Milletler sözcüsü, Annan’ın İran ve diğer ülkelere yapacağı ziyaretlerde, 1701 sayılı kararın uygulanmasında etkili olan ülkelerden bu etkilerini “olumlu yönde” kullanmasını isteyeceğini belirtti. Sözcü, Genel Sekreterin İranlıların da bu diyalogun bir parçası olması gerektiği görüşünde olduğunu ve bunun bilincinde olarak bölgeye gittiğini vurguladı.

Annan’ın gezisinin ayrıntıları üzerinde çalışmalar hala devam ediyor. Genel sekreterin İran’ı 31 Ağustos’tan önce ziyaret edip etmeyeceği kesinlik kazanmadı. Güvenlik Konseyi, İran’ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerine son vermesi için bu tarihe kadar süre tanımıştı.

Annan Ortadoğu ziyaretinden önce Brüksel’e uğrayacak ve Avrupa Birliği’nin dışişleri bakanlarıyla görüşecek. Kofi Annan, bu ülkelerin Lübnan’da oluşturulacak barış gücü birliklerine katkıda bulunmasını istiyor. Lübnan’da halen 2 bin kişilik bir Birleşmiş Millletler kuvveti bulunuyor. 1701 sayılı karar ise, bu sayının 15 bine çıkarılmasını öngörüyor. Birleşmiş Milletler yetkilileri, en azından Eylül başına kadar 5 bin 500 barış gücü askerinin Lübnan’da olmasını istiyor. Ancak gücün görev tanımı konusunda belirsizlikler hala devam ediyor.

XS
SM
MD
LG