Erişilebilirlik

BM: 'Ateşkes her an bozulabilir'


Birleşmiş Milletler özel temsilcisi Terje Roed-Larsen Lübnan’daki ateşkesin sağlam olmadığını, önümüzdeki iki-üç ay boyunca her an bozulabileceğini söyledi.

Terje Roed-Larsen, uluslararası güç ve Lübnan ordusunun sınır bölgesindeki güvenlik boşluğunu doldurmasının uzun zaman alacağını belirtti.

Finlandiya, Avrupa Birliği Dışişleri Bakanlarının, barış gücü konusunu görüşmek üzere Cuma günü olağanüstü toplanacağını açıkladı. Finlandiya, birliğin dönem başkanlığını yürütüyor.

Öte yandan İtalya Dışişleri bakanı Massimo D’Alema, ülkesinin oluşturulacak yeni barış gücüne 3 bin asker gönderebileceğini açıkladı. Ancak, İtalyan Bakan “İsrail ateş ettiği sürece” asker gönderemeyeceklerini de sözlerine ekledi. Roma hükümeti, İsrail başbakanı Ehut Olmert’in uluslararası güce İtalya’nın komuta etmesi çağrısına da olumlu karşılık verdi.

Yunanistan, barış gücüne deniz kuvvetleriyle katılacağını ancak kara birliği göndermeyeceğini bildirdi.

Bu arada, İsrail Başbakanı Ehud Olmert, uluslararası barış gücünün Beyrut Havalimanı’na ve Lübnan – Suriye sınırına konuşlandırılması durumunda uygulamakta oldukları ablukaya son vereceklerini açıkladı. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat ise, sınıra barış gücü konuşlandırılmasını “tahrik edici bir adım” olarak algılayacaklarını bildirdi.

Gül: 'Suriye de Türkiye'nin Katılımını İstiyor'

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Suriye hükümetinin de Türkiye’nin Lübnan’a sevk edilecek uluslararası barış gücüne katılmasını istediğini söyledi.

Gül, Suriye’ye yaptığı resmi ziyareti tamamlayarak Ankara’ya döndü.

Dışişleri Bakanı, Suriye’nin, Lübnan’a sevk edilecek Türk birliklerinin karayoluyla geçişine izin vereceğini açıkladı.

XS
SM
MD
LG