Erişilebilirlik

'Uranyum Zenginleştirmeye Devam'


İran Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararına rağmen uranyum zenginleştirme işlemine devam edeceklerini açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hamid Rıza Asefi, Tahran'da gazetecilere, zenginleştirme işlemini durdurmanın İran hükümetinin gündeminde yeralmadığını söyledi.

BM Güvenlik Konseyi geçen ay aldığı kararla İran'ı, uranyum zengileştirme işlemlerini 31 Ağustos'a kadar durdurmaya çağırmış, aksi halde yaptırımlar uygulanacağını bildirmişti.

Batılı devletler İran'ı nükleer silah geliştirmeye çalışmakla suçluyor; Tahran ise bu iddiayı reddediyor.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Asefi, BM Güvenlik Konseyi kararının hukuku dayanaktan yoksun olduğunu ve kabul etmelerinin mümkün olmadığını söyledi. Sözcü, nükleer uyuşmazlığın ancak görüşmeler yoluyla giderilebileceğini belirtti.

BM kararında zenginleştirme işlemini durdurmasına karşılık olarak İran'a enerji ve ticaret alanlarında bir ekonomik teşvik paketi önerileceği belirtiliyor.

İran hükümeti bu öneriye 22 Ağustos'a kadar cevap vereceğini bildirdi. Teşvik paketi Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi, ABD, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin'le Almanya tarafından öneriliyor.

XS
SM
MD
LG