Erişilebilirlik

Bağdat'ta En Az 20 Şii Öldürüldü


Bağdat'ta dini tören için toplanan Şiilerin en az 20'si silahlı kişiler tarafından öldürüldü.

Kazimiye'deki Şii camiine doğru yürüyen binlerce kişinin üzerine açılan ateş sonucu, en az 300 kişi de yaralandı.

Iraklı yetkililer, silahlı kişilerden dördünün polis tarafından yakalandığını bildirdi. Bugünkü anma töreni 8'inci yüzyılda İmam Musa Kazim'in ölümünün yıldönümü dolayısıyla düzenleniyor.

Şii töreni nedeniyle bu hafta sonunda Bağdat sokakları motorlu araç trafiğine kapatıldı. Sünni direnişçilerin bomba yüklü araçlarla Şiilere saldırmasını önlemek amacıyla bu önleme başvurulduğu bildiriliyor. Geçen yıl aynı anma töreni sırasında Dicle Nehri üzerindeki bir köprüde, bir intihar bombacısı olduğu yolunda çıkarılan söylenti üzerine patlak veren izdiham, BİN kadar Şii'nin ölümüne yolaçmıştı.

Irak Sanayi Bakanı Fevzi Hariri, Şiiler ve Sünniler arasında iç savaş çıkabileceği yolundaki kaygıların doğru olmadığını söyledi. Iraklı bakan CNN televizyonuna yaptığı açıklamada, Irak’taki bölünmenin dini ya da etnik temelde değil, siyasi ideoloji temelinde yaşandığını savundu.

Demokrat Partili Senatör John Kerry ise, Irak’ta iç savaşın başladığını ileri sürdü.

Şii Başbakan Nuri el Maliki, son günlerde, camilerdeki dini törenleri mezhep çatışmasını kışkırtmak için kullanmaya kalkışanların terörle mücadele yasasına göre yargılanacağı yolunda uyarıda bulunmuştu.

Bu arada Amerikan ve Irak güçlerinin, mezhep çatışmalarını engellemek amacıyla başkent Bağdat'ta giriştikleri büyük çaplı güvenlik operasyonları devam ediyor.

XS
SM
MD
LG