Erişilebilirlik

Irak'ta Güvenlik Önlemleri


Irak’ta olağanüstü güvenlik önlemleri alınıyor. Başkent Bağdat’ta iki gün süreyle motorlu araçlara yasak getirildi ve kentin farklı yerlerine kontrol noktaları kuruldu.

Yarın binlerce Şii, 12 İmamdan biri olan Musa el Kasım’ın ölüm yıldönümü dolayısıyla Bağdat’ta toplanacak. Geçen yıl, İmam Musa el Kasım’ın türbesine giden 965 Şii, çıkan izdihamda hayatını kaybetmişi. İzdihama, bir intihar bombacısının saldırı düzenleyeceği söylentisi yolaçmıştı.

Haberlere göre, Mukteda el Sadr’a bağlı Mehdi Ordusu Bağdat’ta devriye geziyor.

Alınan güvenlik önlemlerine rağmen, dün akşam, militanlar yedi kişiyi öldürdü.

Öte yandan, Bağdat'ın batısında çıkan çatışmada bir Amerikan askerinin öldüğü bildirildi.

BM Saldırısının Üçüncü Yıldönümü

Bağdat’taki Birleşmiş Milletler binasına düzenlenen saldırının üçüncü yıldönümünde anma töreni düzenlendi.

Cuma günü bir açıklama yapan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, saldırılardan korunmak için “mavi miğfer ve mavi bayrağın” yetmediğini ve bu gereçeğin Bağdat saldırısında öğrenildiğini söyledi. Ancak tehlikelere rağmen, Annan, Birleşmiş Milletler'in Irak, Lübnan, Haiti ve darfur gibi bölgelerde çalışmaya devame edeceğini belirtti.

Üç yıl önce düzenlenen bombalı saldırıda toplam 22 kişi hayatını kaybetmiş, yüzlerce kişi de yaralanmıştı. Saldırıda Birleşmiş Milletler'in Irak’taki en üst düzeyli temsilcisi, Brezilyalı diplomat Sergio Viera de Mello da hayatını kaybetmişti.

XS
SM
MD
LG