Erişilebilirlik

İran: 'Nükleer güç, hakkımız'


İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmadinejad ülkesinin nükleer güç sahibi olma hakkı bulunduğunu ve İran halkının kendi ülkesini geliştirmesine hiçkimsenin engel olamayacağını söyledi.

İngiliz Guardian gazetesine demeç veren Ahmedinejad, Birleşmiş Milletler'den çıkan ve Tahran'ın nükleer faaliyetini durdurmasını öngören karar nedeniyle Amerika'yı suçladı ve bu girişimin başarısız kalacağını vurguladı.

İran, uranyum zenginleştirme işlemini nükleer enerji yoluyla elektrik üretmek için yürüttüğü konusunda ısrar ediyor.

Amerika, İngiltere, Fransa, Almanya ve öteki bazı ülkeler ise Tahran'ın gizlice nükleer silah ürettiğini savunuyor.

Yüksek düzeydeki bir Amerikalı yetkili geçtiğimiz günlerde, İran, BM Güvenlik Konseyi kararına uymaz ve bu ay sonuna kadar uranyum zenginleştirme faaliyetini durdurmazsa ABD'nin, İran'a yaptırımlar uygulanması için girişimde bulunacağını söyledi.

Bu açıklamayı yapan Dışişleri Bakan Yardımcısı Nicholas Burns bu girişimlerin Eylül ayının ilk günlerinde başlatılacağını belirtti.

Tahran, BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi (ABD, İngiltere, Rusya, Fransa, Çin) ve Almanya tarafından kendisine önerilen ekonomik teşvik paketine 22 Ağustos'a kadar cevap vereceğini bildirmişti. Bu paket, İran'ın uranyum zenginleştirme işlemlerini durdurmasına karşılık olarak önerildi.

XS
SM
MD
LG