Erişilebilirlik

17 Ağustos Amerikan Basınından Özetler


Lübnan'da yaklaşık bir ay süren savaşı kimin kazandığı konusunda farklı yorumlar yapıldığını hatırlatan Washington Post savaşın asıl galibinin bundan sonra yaşanacaklara göre belirleneceğini vurguluyor. Hizbullah'ın kısa bir süre içinde İsrail için eskisinden daha büyük bir tehdit haline gelmesinin muhtemel olduğunu kaydeden gazete, bunun önlenmesi için Lübnan hükümetinin, Birleşmiş Milletler'in ve büyük güçlerin verdikleri sözleri tutması gerektiğini belirtiyor:

"Hiç kimse, güçsüz Lübnan ordusunun Hizbullah'ı silahsızlandırmasını beklemiyor. Ancak Lübnan ordusu, Birleşmiş Milletler askerlerinin de desteğiyle Güney Lübnan’daki tek silahlı güç haline gelirse, bu büyük bir ilerleme olur. Sıcak çatışmalar en azından şimdilik sona erdi. Ancak ılımlılarla radikaller arasındaki mücadelenin şiddeti azalmadı. Bu nedenle bir an önce harekete geçmek gerekiyor."

New York Times gazetesi ise Batılı ülkelerin Lübnan'da barış gücü görevi yapacak kuvvetin yapısı ve görevi konusunda tartışmayı sürdürürken Hizbullah'ın savaş sırasında yıkılan tesisleri yeniden inşa etmeye başladığına dikkat çekiyor. Hizbullah'ın sadece askeri değil, siyasi ve toplumsal açıdan da önemli bir güç olduğunu hatırlatan gazete, Batının vaadettiği yardımların ise hala yola çıkmadığını yazıyor:

"Belki de bundan sonrasiına ilişkin en iyi senaryo, Hizbullah'ın süreç içinde siyasi açıdan marjinalleşmesidir. Ancak bunun için de uluslararası toplumun sağlayacağı yardım ve teknik desteğin Lübnan hükümeti aracılığıyla ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması gerekiyor. Bu konudaki yarış, şimdiden başladı bile ve Hizbullah bir adım önde gidiyor."

Los Angeles Times ise İran cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinecad'ın açtığı kişisel İnternet sitesini ele alıyor. Siteyi, Ahmedinecad'ın popülist politikalarının bir uzantısı olarak değerlendiren gazete, İnternet’in sağladığı ifade özgürlüğünden yararlanan cumhurbaşkanının, iktidara geldikten sonra, basın üzerinde yoğun bir baskı uygulamaya başladığını hatırlatıyor:

"Tıpkı politikacılarda olduğu gibi İnternet sitesi yapanların da popülist yaklaşımı ters tepebilir. Ahmedinecad'ın internet sitesini ziyaret eden yüzbinlerce kişi "Amerika ve İsrail Ortadoğu'da bilinçli olarak bir savaş çıkartmaya mı çalışıyor" sorusunu cevaplandırdı. Katılımcıların % 51'i bu soruya "hayır" cevabı verdi. Eğer bu tür tepkiler gelmeye devam ederse, Ahmedinecad kendi İnternet sitesini de sansürleyebilir."

Christian Science Monitor, İngiltere'de uçaklara yönelik saldırı planının ortaya çıkarılmasının ardından, Amerikalıların havalimanlarında artırılan güvenlik önlemlerine çabuk alıştığını yazıyor. Güvenlik önlemlerinin daha da artırılması için yeni düzenlemelerin gerekli olduğunu savunan gazete, yetkilileri etnik veya dini ayrımcılık yapmamaları konusunda da uyarıyor:

"Geçen hafta havacılık sektörü ve yolcular beklemedikleri bir sürprizle karşılaştı. Ancak öyle görünüyor ki soğukkanlı davranmayı başardılar. Yapılması gereken şey dikkatli ancak gergin olmayan bir yaklaşım sergilemektir. Akıllıca davranıp paniğe kapılmamaktır. Aksi taktirde teröristler kazançlı çıkacaktır."

XS
SM
MD
LG