Erişilebilirlik

Barış Gücü İçin Hazırlık


Bir Birleşmiş Milletler yetkilisi Lübnan’a 15 gün içinde üç bin beş yüz kişilik bir barış gücü göndermeyi umduklarını bildirdi. Barış Gücü operasyonlarından sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Hedi Annabi bu kuvvetin ateşkesi güçlendirmeye yarayacağını belirtti.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan Lübnan’ın güneyine Birleşmiş Milletler barış gücü yerleştirilmesinin haftalar ve hatta aylar alabileceğini söyledi. İsrail televizyonunda konuşan Annan uluslararası toplumun barış gücünü en kısa zamanda oluşturmaya çaba gösterdiğini de kaydetti.

Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack ise, barış gücünün daha erken sevk edilmesinin gerektiğini belirtti.

Lübnan hükümeti kendi askerleri ile uluslararası barış gücünün ülkenin güneyine birkaç gün içinde yerleştirileceğini açıkladı.

İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni’nin Lübnan barış planını, bugün New York’ta Birleşmiş Milletler genel sekreteriyle ele alacağı bildiriliyor.

Lübnan’da ateşkes uygulamasının ikinci gününde İsrail ordusu çekilmeye devam etti. İsrail ateş kes başlamadan hemen önce Hizbullah komutanı Sajed Dewayer’i öldürdüğünü açıkladı.

Lübnanlı güvenlik yetkilileri, İsrail birliklerinin geçen hafta ele geçirdikleri Hrıstiyan kasabası Marcayun’dan çekildiğini açıkladı.

İsrailli Tuğgeneral Şuki Şahur, askerlerin Lübnan’ın güneyinde tuttukları mevzileri Birleşmiş Milletler ya da Lübnan ordusuna teslim etmeye hazır olduklarını söyledi.

İsrail Genelkurmay Başkanı Dan Halutz da çekilme ve bölgeyi yeni kuvvetlere teslim etme işleminin, 10 gün içinde tamamlanacağını bildirdi.

İsrail Çekilmeye Başlıyor

İsrailli komutanlar, Lübnan’ın güneyinde geçen ay ele geçirilen mevzilerden, yarından itibaren çekilmeye başlayacaklarını açıkladı. Amerika’nın Sesi muhabiri Jim Teeple, Lübnan’da ateşkesin ikinci gününde ufak tefek bazı ihlallerin yaşandığını belirtiyor.

İsrailli askeri yetkililer, ordunun Lübnan’dan gelecek hafta sonunda tamamen çekilmesini umduklarını bildirdi. İsrail Kuzey Cephesbi komutanı Tuğgeneral Şuki Şahur, askerlerin ellerindeki mevzileri ya Birleşmiş Milletler birliklerine, ya da , Lübnan ordusuna devretmeye hazırlandığını belirtti.

İsrailli komutan, bu hafta sonuna kadar askere yeniden çağrılan on binlerce yedeğin terhis edileceğini de açıkladı. Lübnan’daki operasyon nedeniyle İsrail ordusu, önceki yıllara oranla çok daha kapsamlı seferberlik ilan etmişti.

Lübnan Savunma Bakanı Elias Murr da televizyona yaptığı açıklamada, Lübnan ordusunun bu hafta içinde Litani nehrinin kuzeyine yerleştirileceğini söyledi. Bununla birlikte Lübnanlı bakan, ordunun Hizbullah gerillalarını silahsızlandırma görevini üstlenmeyeceğini kaydetti ve uluslararası gücün Lübnan’ın güneyine yerleştirilmesinin ardından gerillaların bölgeden ayrılmasını umduğunu belirtti.

İsrail’in kuzeyinde de Hizbullah’ın roket saldırıları yüzünden bölgeden kaçanlar yavaş yavaş evlerine dönmeye başladı. Başbakan Ehud Olmert ise, savaşta izlediği tutum nedeniyle özellikle sağcı politikacıların gittikçe artan eleştirilerine hedef oluyor.

Ulusal Dinci Parti’den Effi Eitan, operasyonun Hizbullah’ın askeri gücünü kırma hedefine ulaşmadığını söyledi. Şu ana kadar verdiğimiz büyük insan kaybı karşısında elde ettiklerimize bakınca, derin hayal kırıklığımı gizleyemiyorum,” diyen İsrailli politikacı, hükümetin ilerde çok zor sorulara yanıt vermek zorunda kalacağı uyarısında bulundu... Eitan, İsrail hükümetinin prestijini yitirdiğini görüşünü savundu.

İsrail Başbakanı Olmert ise, Hizbullah’ın “devlet içinde devlet olma” konumunu yitirdiğini ve terörist örgütün askeri altyapısının büyük bir bölümünün imha edildiğini öne sürüyor.

ABD Suriye ve İran'a Yanıt Verdi

Suriye ve İran’ın liderlerinin, Hizbullah’ın İsrail’i mağlup ettiğini söylemesine Amerika’dan tepki geldi.

Dışişleri Bakan Yardımcısı David Welch, Şam ve Tahran’ın savaştan çıkar sağlamaya çalıştığını ve kamuoyunu kışkırttığını söyledi.

İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejan dün bir konuşma yaparak, Hizbullah’ı övdü ve Amerika’nın Ortadoğu politikasının başarısız olacağını söyledi. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat ise, İsrail’e karşı direnmenin meşru olduğunu belirterek Hizbullah’ın verdiği mücadeleyi övdü.

Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sean McCormack, Hizbullah, Suriye ve İran’ın stratejik olarak zarara uğradığını söyledi ve Ahmedinejad’ın bunun farkına varamadığını belirtti. Sözcü, Esat’ın açıklamasını “kabadayılık” olarak niteledi.

Gazze'de Hava Saldırısı

İsrail ordusu, dün gece Gazze’de Filistinli militanları hedef alan iki hava saldırısı düzenlediğini duyurdu.

İlk saldırı Cebelye mülteci kampında, ikincisi de Gazze’nin kuzeyindeki Beyt Hanun’da bulunan evleri hedef aldı. Evlerde kalanların hava saldırısından önce uyarıldıkları belirtildi.

Filistinli yetkililerse saldırıda biri çocuk üç kişinin öldüğünü açıkladı.

İsrail ise, operasyonda Aşkelon kentine füze saldırısı düzenleyen militanların hedef alındığını duyurdu.

Bu arada dün Gazze’de kaçırılan Amerikan Fox TV muhabirlerinden hala haber alınamıyor. Biri Amerikalı, diğeriyse Yeni Zelandalı muhabirlerin, Gazze kentinde araçlarının durdurularak kaçırıldıkları belirtildi.

XS
SM
MD
LG