Erişilebilirlik

16 Ağustos Amerikan Basınından Özetler


Washington Times muhabiri Andrew Borowiec, Türkiye'nin son dönemde Arap ülkeleriyle daha yakın ilişkiler kurduğunu belirtiyor ve bunun, Ankara'nın Avrupa Birliği üyeliği konusundaki azalan isteğinin bir göstergesi olarak yorumlandığını yazıyor. AKP'nin İslamcı bir gelenekten geldiğine dikkat çeken muhabir, Türk-Amerikan ilişkilerinin de zor bir dönemden geçtiğini kaydediyor:

"Ankara ve Atina'daki diplomatlar Türkiye'nin Amerika'nın Irak politikasına itirazı ve Amerika'nın Hizbullah'la çatışmalar sırasında İsrail'e koşulsuz destek vermesi nedeniyle Türk-Amerikan ilişkilerinde bir gerginlik yaşandığını belirtiyor. Yunan Katimerini gazetesi "Türk-Amerikan ittifakı çatırdıyor" başlığını kullandı. Türk yetkililer ise geçen ay imzalanan Ortak Vizyon Belgesini hatırlatarak Washington'la ilişkilerde sadece geçici bir soğukluk yaşandığını ifade ediyor."

Boston Globe, Lübnan'daki çatışmaların ardından hem Hizbullah'ın hem de İsrail'in zafer ilan ettiğini hatırlatıyor, ancak çatışmalardan kimsenin galip çıkmadığı görüşünü savunuyor. Gazete, çatışmalarda her iki tarafın da ciddi kayıplar verdiğinin altını çiziyor:

"Tarafların zafer iddiaları, çocukların birbiriyle dalaşmasına benziyor ve savaşın korkunç bilançosunun doğru bir biçimde çıkarılmasını engelliyor. Bombalar diplomasinin önüne geçtiği sürece, bu çatışmalardan herkes zararlı çıkacaktır."

New York Times ise Lübnan'da bir ay süren çatışmalarda yaklaşık bin kişinin ölmesine karşılık Irak'ta her ay üç bin kişinin öldüğüne dikkati çekiyor ve Irak hükümetinin ulusal birliği sağlayamadığı görüşüne yer veriyor. Gazete, Bush yönetiminin mevcut politikasıyla Irak'ta bir çözüme ulaşamayacağı görüşünde:

" Saddam Hüseyin'in devrilmesinden bu yana üç buçuk yıl geçti, ama Irak'ta hala güvenliği sağlayacak ulusal bir güç oluşturulamadı. Mevcut Irak hükümeti, silahlı milis örgütlerine dayandığı sürece bunun başarılması da mümkün görünmüyor. Irak'ta işler kendiliğinden düzelmeyecek. Sorunun çözümü zaten başarısızlığı kanıtlanmış politikalarda kör bir inatla ısrar etmekten geçmiyor."

Washington Post, Meksika'da bir buçuk ay önce yapılan devlet başkanlığı seçimini kılpayı kaybeden Lopez Obrador'un seçimde yolsuzluk yapıldığı iddiasıyla taraftarlarını sokağa dökmesini eleştiriyor. Gazete, gösterilerin Meksika demokrasisine zarar verdiğini savunuyor:

"Yıllarca tek parti tarafından yönetilen Meksika, bir dönüm noktasında. Seçimi kaybetmiş bir aday yüzünden kargaşaya ve merkezi hükümetin zayıf düştüğü bir ortama mı sürüklenecek yoksa yeni kurulan demokratik kurumlar bu seçim sorununu çözebilecek mi? Obrador'u destekleyen göstericilerin sayısındaki azalma umut verici bir gelişme olarak değerlendirilebilir."

XS
SM
MD
LG