Erişilebilirlik

16'ncı Dünya AIDS Konferansı


Kanada’nın Toronto kentindeki 16’ıncı Dünya AIDS konferansına katılan eski Başkan Bill Clinton, bu hastalıktan duyulan utancı yenmenin, mücadelede çok büyük önem taşıdığını söyledi.

Clinton, hastalığın yarattığı utanç yenilgiye uğratıldığı taktirde daha çok insanın AIDS testi yaptıracağını ve böylece birçok hayatın kurtulacağını bildirdi. Bill Clinton ayrıca, hastalık virüsünü kapan yoksullara tedavi imkanı tanındığı taktirde de, bu hastalıktan ölenlerin azalacağını kaydetti.

Eski Amerika başkanı zengin ülkelerde AIDS virüsünü kapan insanların ölmediğini kaydederek, aynı hastalıktan yoksulların ölmesini kabul edilemeyecek bir durum olarak niteledi.

Çaresi bulunmayan öldürücü AIDS hastalığının ilerlemesi, pahalı ilaçlarla durdurulabiliyor.

Konferansı açan Microsoft bilgisayar şirketinin kurucusu Bill Gates hükümetleri, kadınları hastalığa karşı daha iyi koruyacak önlemler almaya çağırdı.

Altı günlük konferansa tüm dünyadan 24 bin temsilci katılıyor. Katılımcılar arasında, bilim adamları, sağlık görevlileri, hükümet temsilcileri ve hastalığın hayatlarını etkilediği kişiler var.

Birleşmiş Milletler’in Haziran ayında yayınladığı raporda, 25 yılda 65 milyon kişiye, AIDS’e yol açan HIV virüsünün bulaştığı belirtiliyordu. Bugüne kadar AIDS’ten 25 milyon kişi öldü, tahminen 38 milyon kişide de virüs bulunuyor.

XS
SM
MD
LG