Erişilebilirlik

BM Tasarısı: Uzlaşmaya Varıldı


Lübnan’daki savaşa son vermeyi amaçlayan Birleşmiş Milletler karar tasarısı üzerinde anlaşmaya varıldığı bildiriliyor.

Fransa’yla Amerika’nın üzerinde uzlaştığı metin Güvenlik Konseyi üyeleri tarafından değerlendiriliyor.

Önümüzdeki saatler oylama beklendiği açıklandı.

İngiltere Dışişleri Bakanı Margaret Beckett, “umarım Lübnan’la İsrail tasarıyı kabul ederler” dedi.

Tasarıda İsrail askerlerinin Lübnan’dan kademeli olarak çekilmesi ve yerine Lübnan ordu birlikleri ve 15 bin kişilik bir BM barış gücü konuşlandırılması öngörülüyor.

Amerika’nın Sesi muhabirinin haberine göre, tasarı metnini gören İsrailli yetkililer olumlu görüş bildirdi.

İsrail Kara Harekatını Genişletiyor

İsrail başbakanı Ehut Olmert , orduya Lübnan’da büyük çaplı kara harekatını başlatma emri verdi. Dışişleri bakanlığı sözcüsü kararı doğrularken, kara harekatının diplomatik çözüme kapıyı kapatmadığını açıkladı. Dışişleri bakanlığı yetkilisi Gideon Meir, ancak BM kararı İsrail’in taleplerini karşılarsa kara harekatının durdurabileceğini açıkladı.

Bu arada İsrail savaş uçakları Beyrut’un bir Şii mahallesiyle Suriye sınırına yakın bir bölgeyi bombaladı.

Lübnanlı yetkililer, kuzeyde Suriye sınırı yakınındaki bir köprünün bombalanması sırasında en az 14 kişinin öldüğünü, 18 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Hizbullah’ın televizyon kanalı, gerillaların güneydeki Sur kenti açıklarında bir İsrail hücumbotunu tahrip ettiğini bildirdi. Ancak İsrail ordusu haberi yalanladı.

Arap televizyonları bugün Güney Lübnan’da çıkan çatışmalarda bir İsrailli askerin öldüğünü, diğerinin de ağır yaralandığını haber veriyor.

Öte yandan Hizbullah , İsrail’in kuzeyine roket atmayı bugün de sürdürdü. Roket saldırılarında en az 7 kişinin yaralandığı açıklandı.

Olmert Destek Kaybediyor

İsrail hükümetinin Lübnan’da gösterdiği başarısızlık, halkın savaşa verdiği desteği azalttı.

Son yapılan bir ankete göre, İsraillilerin sadece yüzde 20’si savaşı kazanmak üzere olduklarına inanıyor. Halkın yüzde 43’ü ise, Hizbullah ile İsrail arasındaki çatışmalarda kazanan taraf olmayacağı görüşünde.

Haaretz gazetesinde yayınlanan anketde, Başbakan Ehud Olmert’in büyük destek kaybettiği görülüyor. Olmert’in Hizbullah’a karşı yürüttüğü savaşı destekleyenlerin oranı yüzde 48’e geriledi. Çatışmaların başlangıcında bu oran yüzde 75 civarındaydı.


XS
SM
MD
LG