Erişilebilirlik

11 Ağustos Amerikan Basınından Özetler


İngiliz polisinin önlediği terörist komplo, bir çok Amerikan gazetesi tarafından manşetten duyuruluyor. Washington Post, 11 Eylül’den yaklaşık beş yıl sonra ortaya çıkartılan bu komplonun, terör tehdininin sürdüğü konusunda ürpertici bir uyarı olduğu görüşüne yer veriyor. Gazete, terör tehdidi karşısında siyasilerin seçim hesabına dayalı yaklaşımlarına son vermesi çağrısında bulunuyor ve teröre karşı daha kapsamlı bir strateji geliştirilmesi gerektiğini vurguluyor.

"Hem polisin çalışmalarını artırmalıyız hem de temel özgürlükleri korumalıyız. Hem limanların güvenliğini sağlamalıyız hem de daha geniş Müslüman toplumuna ulaşmayı başarmalıyız. En önemlisi de alıncak hiçbir önlemin kısa vadede Amerika’nın kesin güvenliğini sağlamaya yetmeyeceğini anlamalıyız."

New York Times da terörle ilgili tartışmaların siyasi çıkar hesaplarına alet edilmemesi çağrısında bulunuyor. Terörün Amerikan vatandaşları için çok hassas bir konu olduğunu vurgulayan gazete, bu konuda partiler üstü bir yaklaşımın egemen olması gerektiğini savunuyor.

"Teröristlerin ne planladığı konusunda mümkün olduğunca çok şey öğrenmek istiyoruz. Havaalanlarının güvenliğini tartışmak ve daha da artırmak istiyoruz. İngilizlerin yaptığı soruşturmanın başarısını kutlamak ve bu çabaları daha da etkili kılmanın yollarını bulmak istiyoruz. Bütün bunları siyasi hesaplara dayalı bir oyuna çevirmeden yapmayı başarırsak, modern Amerika tarihinde önemli bir dönüm noktasına imza atmış oluruz."

Los Angeles Times, BP petrol şirketinin Alaska’daki petrol tesisini kapama kararı almasının ardından, petrol fiyatlarının daha da arttığına dikkat çekiyor. Alaska’daki tesisin Amerika’nın en büyük petrol tesisi olduğuna dikkat çeken gazete, yeterli bakım yapmadığı için BP’yi sert biçimde eleştiriyor.

"Bir petrol tesisinin kısmen kapatılması bile Amerikalı tüketicilerin benzine daha fazla para ödemesine neden olabiliyor. Daha önce de Meksika Körfezinde kasırgaların, Irak’ta savaşın ve Afrika’daki huzursuzluğun petrol üretimini nasıl olumsuz etkilediğni görmüştük. Artık petrol sorununun ötesine bakmayı öğrenmeliyiz ve bunu sadece küresel ısınma perspektifiyle yapmamalıyız. Enerji güvenliğini sağlamak, nereden gelirse gelsin artık petrole daha az bağımlı olmayı gerektiriyor."

Christian Science Monitor ise AIDS’le mücadelede kiliseye büyük bir görev düştüğü görüşüne yer veriyor. Gazete, özellikle AIDS’in en fazla yaygın olduğu Afrika ülkelerinde, dini örgütlerin yardım ve bilinçlendirme faaliyetlerinin büyük önem taşıdığının altını çiziyor.

"Afrika’nın güneyinde yaşayanların neredeyse tamamı ya Hıristiyan ya da Müslüman. Bu nedenle bir papaz veya imam konuştuğunda, o bölgede yaşayan insanlar bu sese kulak verecektir. Evlilikte sadakati öne çıkartmak AIDS’le mücadelede büyük katkı sağlayacaktır."

XS
SM
MD
LG