Erişilebilirlik

'İslamcı Faşistlerle Savaşıyoruz'


Başkan Bush İngiliz makamlarınca önlenen terörist komplonun, Amerika'nın "İslamcı faşistlerle" savaş halinde olduğunu bir kez daha hatırlattığını söyledi.

Başkan Bush, Londra'dan gelen haberler ve Amerika İç Güvenlik Bakanlığı'nın, uçak yolcularıyla ilgili olarak açıkladığı kısıtlamalar üzerine gazetecilere açıklama yaptı. Bush, İngiltere'den Amerika'ya gelen uçakları likit patlayıcılar kullanarak düşürmeyi planladıkları gerekçesiyle en az 21 kişiyi gözaltına alan İngiliz makamlarına ve Başbakan Tony Blair'e teşekkür etti.

Ülke içi Güvenlik Yetkilisi Michael Chertoff ortaya çıkartılan tertibin, eş zamanlı birkaç intihar saldırısını öngördüğünü belirtti. Chertoff, “Plan büyük bir incelikle hazırlanmış. Uluslar arası çaptaki planın birçok üyesi var. Operasyon El Kaide’nin tertiplerini andırıyor. Soruşturma hala devam ettiği için, bu noktada henüz kesin söyleyemiyoruz” diye konuştu.

İstihbarat yetkilileri teröristlerin planı birkaç gün içinde denemek ve ardından uygulamak üzere olduğunu açıkladı. Planın New York, Washington ve Los Angeles’a gelen uçaklarda deneneceği de, gelen haberler arasında.

Amerikalı yetkililer, İngiltere'den gelen uçaklarla ilgili güvenlik alarmı düzeyini, en yüksek düzey olan "kırmızı" seviyesine çıkarttı. Yetkililer, özellikle United, American ve Continental havayolu şirketlerinin uçuşlarını dikkatle izleyeceklerini bildirdi. Ülke içi uçuşlarla ilgili güvenlik alarmı ise kırmızının bir altındaki "turuncu" düzeyine yükseltildi.

Amerika'dan yola çıkan ve Amerika'ya gelen uçak yolcularının, kabin bagajlarında her türlü sıvı madde, bu arada içecek, saç jölesi ve losyon taşımaları yasaklandı. Sıvı bebek mamalarının yolcu beraberinde uçağa sokulmasına mama kontroldan geçirildikten sonra izin veriliyor.

XS
SM
MD
LG