Erişilebilirlik

Irak Savaşını Destekleyen Senatörün Yenilgisi


Amerika Kasım ayında yapılacak Kongre seçimlerine hazırlanıyor. Partiler seçime katılacak adaylarını ön seçimlerle belirliyor. Önde gelen Demokrat partili liderlerden Joseph Lieberman, parti içi önseçimde elendi. Irak savaşına büyük destek veren bu eski politikacının, askerin Irak’tan hemen çekilmesini isteyen, savaş aleyhtarı bir kampanya izleyen genç bir Demokrat tarafından yenilgiye uğratılması, Irak Savaşı’nın Kasım ayındaki Kongre seçimlerine damga vurabileceğini gösterdi.

Bundan daha altı yıl önce Senatör Joseph Lieberman Demokrat Partili Başkan Adayı Al Gore’un başkan yardımcısı adayı olarak seçime girmişti. Üç dönem senatörlük yapan Lieberman güçlü bir savunma politikasının ve terörle savaşın büyük destekçisi, ılımlı bir Demokrat olarak isim yapmıştı. Fakat Lieberman Irak savaşına verdiği destek yüzünden ve Başkan Bush’a yakın gözüktüğü için, senatörü olduğu Connecticut eyaletinde birçok Demokrat partiliyi kızdırdı. Virginia Üniversitesi Politika Merkezi’ni yöneten Larry Sabato, bu durumun önem taşıdığına işaret ediyor:

“Olay çok önemli. İşbaşındaki bir senatörün girdiği ön seçimi kaybetmesi, öyle sık rastlanan bir olay değil. Hele partisinin başkan yardımcılığı adaylığına kadar yükselen ve tüm ülke çapında isim yapan bir senatör için, ön seçimi kaybetmek, öyle görülmüş bir olay değildir.”

Yılların senatörünü yenilgiye uğratan Ned Lamont politikaya henüz çok yeni. Lamont Lieberman’ın tam aksine, Amerikan askerinin Irak’tan çekilme takviminin belirlenmesini istiyor. Lamont, Senatör Lieberman’ı Bush’un şak-şakcısı olmakla suçladı ve Connecticut’lu Demokratları Lieberman aleyhine oy kullanarak, tüm ülkeye savaş aleyhtarı bir mesaj vermeye çağırdı.

“Tutulan yolda ısrarla devam etmek, ne Irak, ne de Amerika için başarıya giden bir strateji değildir.”

Ön seçimi kaybederek Demokrat partinin senato adayı olamayan Lieberman, seçime bağımsız olarak katılacağını söyledi. Lieberman ayrıca yenilgisinden sonra bir televizyon programında Irak konusundaki görüşünü de değiştirmeyeceğini açıkladı.

“Rakibimin istediği gibi askerlerimizin tamamını belirlenen bir süre içinde çekmek hem biz, hem ordumuz, hem Irak ve hem de tüm Ortadoğu için felaket olur.”

Siyasi gözlemciler Liberman’ın yenilgisinin, Irak savaşının Kasım ayındaki Kongre seçimlerinde temel tartışma konusu yapılacağının işareti olduğu görüşünde birleşiyor. Brookings Enstitüsü’nden Thomas Mann Amerika’nın Sesi’nin bir programında şu görüşü dile getirdi:

“Amerika’nın Irak’taki gelişmelerden, askerlerimizin bir iç savaşın ortasına atılmasından büyük hayal kırıklığına uğradığını görüyoruz. Halk bütün bu gidişe, çok uzak olmayan bir tarihte, bir şekilde son verilmesini istiyor.”

Bu önseçim gelişmesi, Cumhuriyetçiler’i de tedirgin etti. Savaşın yarattığı hoşnutsuzluğun Demokrat partililerin Temsilciler Meclisi ile Senato’daki Cumhuriyetçi çoğunluğa son verme ihtimali, iktidar partisini düşündürmeye başladı. Cumhuriyetçiler, Kongre’nin her iki kanadında 1994 yılından beri hakim bulunuyor. Kasım ayında Temsilciler Meclisi’nin tamamı ile Senato’nun üçte biri yenilenecek. Irak Savaşı bu seçimin tek konusu da değil. Ekonomiden duyulan kaygılar, yüksek petrol fiyatı ve yasa dışı göçmenlikle sağlık harcamaları, seçimi etkilemesi beklenen konulardan bazıları olacak.

XS
SM
MD
LG