Erişilebilirlik

PKK'ya Karşı Birlikte Çalışacağız


Türk basınında yer alan haberlerde, Washington’un, PKK terör örgütüne karşı atılacak adımları koordine edecek bir özel temsilci atayacağı bildirildi.

Amerika Dışişleri Bakan Yardımcılarından Matt Bryza, Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtladı.

Matt Bryza, özel temsilci konusundaki sorumuza yanıt olarak, "atacağımız adımlar konusunda ayrıntı vermek istemiyorum, çünkü terörle mücadele operasyonlarından söz ediyoruz" dedi. Ancak Bryza 21 Temmuz’da "bu konuda atacağımız adımları izlemeye devam edin" dediğini hatırlattı ve şöyle konuştu: "Irak’taki PKK varlığına karşı önemli adımlar atılması konusunda Türkiye ve Irak hükümetleriyle birlikte çalışacağız. Geçtiğimiz günlerde de gördüğünüz gibi bunu yapıyoruz. Hafta sonunda Ankara’dan gelen haberlerde de görüldüğü gibi Irak hükümeti PKK’ya karşı bazı adımlar attı. Örneğin, Bağdat, Kerkük ve Irak’ın diğer kesimlerinde PKK’nın siyasi büroları kapatıldı. PKK teröristlerinin Irak’ta barınmasına izin verilmemesi için Bağdat hükümeti farklı yöntemlerle baskı uyguluyor. Bu çalışmaları sürdüreceğiz. PKK terör tehdidinin Kuzey Irak’tan silinmesi için Türkiye ve özellikle Irak hükümetiyle yakın işbirliği yapmaya devam edeceğiz."

Matt Bryza, Amerika'nın Bağdat Büyükelçisi Zalmay Halilzad'ın Iraklı yetkililerle bu konuları görüştüğünü vurguladı. Bryza, şöyle konuştu: "Bağdat Büyükelçimiz Zalmay Halilzad ve ekibi, Irak Devlet Başkanı Celal Talabani ve ekibiyle her gün temas halinde. Bunun yanı sıra, her zaman Bağdat’taki hükümetin kontrolu altında olmak kaydıyla Kuzey Irak Kürt bölgesel yönetimi temsilcileriyle de çalışıyoruz. Tabii Barzani ve öteki Iraklı yetkililerle de hükümetler olarak aldığımız ortak kararların uygulanmasını sağlamak için çalışmalar yapıyoruz. Son derece aktif bir diplomatik çaba içindeyiz, ve bu çabamız sonuç vermeye başladı bile."

Önümüzdeki 20 Yılın En Önemli Stratejik Unsuru

Matt Bryza, Bakü Tiflis Ceyhan Petrol Boru Hattının açılmasından duyduğu memnuniyeti de dile getirdi. Bryza şunları söyledi: "Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı, Türkiye’nin çabalarıyla dünyanın ilgisini çekti. Sadece Türkiye’nin çabaları değil tabii ki. Ama Bakü-Tiflis-Ceyhan, zamanın Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Gürcistan Cumhurbaşkanı Eduard Şevardnadze ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in ortak vizyonuydu. Amerika bu vizyona destek verdi. Bunu kesin olarak söyleyebilirim, çünkü diplomatik girişimlerimizin hızlandığı dönemin başından bu yana ben de bu çabaların içindeydim. Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı açıldı. Sonbaharda da yine Azerbaycan ve Gürcistan üzerinden Türkiye’ye uzanacak bir doğal gaz boru hattının hizmete girmesi bekleniyor. Böylelikle, enerji alanında ekonomik ve güvenli bir transit ülke olan Türkiye, Avrupa açısından stratejik önemini arttırabilecek bir konuma erişmiş oldu. Yakında, Irak doğal gazının da Türkiye üzerinden piyasalara ulaşacağını umuyoruz...Şunu söylemek isterim: Avrupa’nın güvenli doğal gaz kaynakları bulması, önümüzdeki 10 - 20 yılın en önemli stratejik unsuru olacaktır. Türkiye ticari bir ortak olarak bölgedeki hükümetler ve bu tür projeleri gerçekleştirmeye çalışan şirketlerle işbirliği yapmaya devam ederse, Avrupa’nın enerji alanındaki geleceği güvence altına alınmış olur. Bunun sonucunda da, Avrupa, bu süreçte yapıcı bir rol oynayan Türkiye’ye minnettar olacaktır..."

Azerbaycan'ın Toprak Bütünlüğüne Saygı

Avrupa ve Avrasya’dan sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcılarından Matt Bryza, aynı zamanda, Dağlık Karabağ sorununa çözüm arayan Minsk Grubu’ndaki yeni Amerikan temsilcisi... Geçen hafta Azerbaycan ve Ermenistan’da temaslarda bulunan Bryza, izlenimlerinin olumlu olduğunu söyledi: “Minsk grubunun eş başkanı olarak Azerbaycan ve Ermenistan’a gittim. Ermenistan’daki görüşmelerin yapıcı olduğunu söyleyebilirim. Devlet Başkanı Koçaryan ve Dışişleri Bakanı Oskanyan’ın, dinlemeye ve sorunları düşünmeye hazır olduklarını gördüm. Azerbaycan’da da – hem Karabağ’da hem de Bakü’de – sorunlara yapıcı bir şekilde yaklaştıklarını gördüm ve bütün temaslarımda devlet başkanlarının Minsk grubunun son önerilerini nasıl geliştirebilecekleri konusunda düşündüklerini gördüm. Yani, temaslarım olumluydu.”

Amerika Dışişleri Bakan Yardımcılarından Matt Bryza, dağlık Karabağ’a bir barış gücü sevk edilmesi konusunu görüşmek için erken olduğunu söyledi. Bütün sorunların taraflar arasında müzakere edilerek giderilmesi gerektiğini belirten Bryza, Amerika’nın politikasının Azerbaycan’ın toprak bütünlüğüne saygı esasına dayandığını vurguladı.

XS
SM
MD
LG