Erişilebilirlik

Irak'ta 24 Türk Yargılanıyor


Irak’a akaryakıt ve sıvılaştırılmış doğal gaz (LPG) taşıyan 24 Türk tanker şoförü çeşitli suçlamalarla çıkarıldıkları mahkemelerde yargılanıyor. Ağır ve sorunlu işleyen hukuki süreç yüzünden Irak’ta mahsur kalan Türk şoförler bağlı oldukları şirketlerin ilgisizliğinden şikayet ederken Türk hükümetinin bir an önce duruma müdahale etmesini istiyor.

Sık sık Irak topraklarında uğradıkları silahlı saldırılarla gündeme gelen Türk şoförlerinin çilesi bitmiyor. Çeşitli suçlamalarla Iraklı görevliler tarafından mahkemeye sevk edilen 24 Türk şoförü, davaların bir türlü sonuca bağlanmamasından dolayı Musul’un Filfil köyünde mahsur kaldı. Gaziantepli Edip Çağlayan geçen yılın Kasım ayından beri Irak’ta. TIR'ıyla LPG taşıyan Çağlayan, tank güvenlik sibobunun arızalı olması gerekçe gösterilerek yargıç karşısına çıkartıldı. Çağlayan beraat ettikçe dosyası bir başka mahkemeye gönderildi. Temmuz sonunda Irak’taki sekizinci ayını dolduran Çağlayan, Türk makamların kendilerine bir an önce yardım etmesini istiyor. Ailesinin perişan bir durumda olduğunu dile getiren Türk şoförü, bağlı olduğu taşımacılık şirketinin kendisiyle hiç ilgilenmediğini, avukat ve barınma masraflarının tamamını kendisinin karşıladığını söylüyor.

'Rüşvet Vermediğimiz İçin Buradayız'

Bağlı bulunduğu taşımacılık şirketinden şikayetçi olan bir başka şoför de Salih Keleş. Irak’ta bulunduğu süre zarfında bir tek şirket yetkilisinin dahi kendileriyle temas kurmadığını anlatan Keleş, Iraklı bazı memurlara rüşvet vermeyi reddettikleri için işlerinin yokuşa sürüldüğünü iddia ediyor. Geceleri, TIR parkında bulunan lokantanın damında yattıklarını söyleyen Keleş, yaşam koşullarının olumsuzluğundan şikayet ediyor. Irak’ta geçirdikleri fazladan her günün güvenlikleri açısından riskli olduğunu söyleyen Keleş, Musul’un Amerikan askerleri ve direnişçiler arasında çatışmaların yaşandığı bir kent olduğunu hatırlatıyor.

Musul’dan çıkamayan Türk şoförlerinden olan Seyithan Kaçar gündüzleri 45-50 dereceye ulaşan sıcaklığa ve içinde bulundukları olumsuz çevre koşullarına dikkat çekiyor. Milli servet dediği TIR'ının harçlarını yatıramayacak duruma geldiğini belirten Kaçar, paraları bittiği için hamama ve lokantaya gidemediklerini anlatıyor.

Petrolü teslim alan Irak dairesinin yetkilileri konuyla ilgili görüşme talebimizi reddederken; Türk şoförlerin avukatları davaların çoğunun beraatla sonuçlandığını ancak hukuki sürecin istikrarsız ülke koşulları nedeniyle ağır işlediğini söylüyor. Geçtiğimiz hafta üç Türk şoförünün suçsuz bulunarak ülkelerine dönmelerinin ardından Irak’ta halen 24 Türk TIR sürücüsü mahsur durumda.

XS
SM
MD
LG