Erişilebilirlik

Küba'dan Amerikan Çağrısına Red


Devlet Başkanı Fidel Castro'nun geçirdiği ameliyat nedeniyle yetkilerini kardeşine devrettiği Küba'da hükümet, Amerika'nın demokratik değişim çağrılarını reddediyor.

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Küba'ya yayın yapan Amerikan "Marti" radyo ve televizyonunda dün yayınlanan konuşmasında ülkelerinde barışçı demokratik değişim isteyen Kübalılara destek vaadinde bulundu. Rice diğer demokratik ülkeleri siyasi tutukluları serbest bırakması için Havana hükümetine baskı yapmaya çağırdı.

Küba Kültür Bakanı Abel Prieto, Rice'ın sözlerinin Küba halkı için hiçbir değer taşımadığını söyledi.

Bu ay içinde 80 yaşına girecek olan Fidel Castro, Pazartesi günü yetkilerini kardeşi, Savunma Bakanı Raul Castro'ya devretmişti. Castro'nın bir karın ameliyatı geçireceği açıklanmıştı. Castro kardeşler bu açıklamadan sonra halkın karşısına çıkmadı.

Küba yetkilileri tarafından yapılan açıklamalarda ise Fidel Castro'nun iyileşmekte olduğu, Raul Castro'nun da yetkilerini tam olarak kullandığı belirtiliyor.

Küba Komünst Gençlik gazetesinin editörü Rogelio Polanco, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada Amerika'nın Küba'da zorla siyasi değişim gerçekleştirmeye kalkışması halinde Küba'nın kendisini savunacağını söyledi.

Beyaz Saray Sözcüsü Tony Snow, bu yöndeki iddiaları "saçma" diye niteledi. Amerika'da yaşayan ve büyük bölümü Castro'nun komünist yönetiminden kaçmış olan Kübalı göçmenler Küba'da siyasi değişim isterken bazıları Castro'nun hasta olduğu yolundaki haberleri sevinçle karşıladı.

XS
SM
MD
LG