Erişilebilirlik

Güney Lübnan'da Savaş Sürüyor


Güney Lübnan'daki Sur (Tyre) kentinde Hizbullah gerillalarıyla çatışmaya giren İsrail birliğinden bir asker öldü, sekizi de yaralandı.

İsrail'in, güney Lübnan'da üç hafta önce giriştiği bombardımanlara ve yaklaşık 10,000 İsrail askerinin roket rampalarını etkisiz hale getirmek için yürüttüğü harekata rağmen Hizbullah İsrail topraklarına Lübnan'dan roket atmaya devam ediyor. Cuma günü bu roketlerin menzilinin daha da arttığı görüldü ve sınırdan yaklaşık 80 kilometre uzaklıktaki İsrail kenti Hadera'ya roketler düştü.

Bugün de (Cumartesi) Hayfa, yeniden Hizbullah roketlerine hedef olurken İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Regev soruna nihai çözümün diplomatik nitelikli olacağını söyledi. Sözcü, "Gerçek çözüm diplomatik, siyasi nitelikli olacaktır. Lübnan hükümetinin uluslararası topluluğun desteğiyle Hizbullah'ı etkisiz hale getirmesi gerekir" diye konuştu.

Bunalıma diplomatik çözüm bulma çabaları Amerika Dışişleri Bakan Yardımcılarından David Welch'in bugün Beyrut'ta Lübnan yetkilileriyle yaptığı görüşmelerle devam etti.

Öte yandan Amerikalı yetkililer savaşı durdurmayı öngören bir Birleşmiş Milletler karar tasarısı üzerinde Fransa'yla anlaşmak üzere olduklarını söylüyor. İki ülke ilk adımın ne olması gerektiği konusunda anlaşamıyor. Fransa önce ateşkes isterken Amerika önce bölgeye uluslararası barış gücü sevkedilmesi gerektiğini düşünüyor.

BM Güvenlik Konseyi Ağustos ayı dönem başkanı, Gana'lı diplomat Nana Effah-Apenteng dün New York'ta yaptığı açıklamada Amerikalı ve Fransız diplomatların yeni karar tasarısı üzerinde çalıştıklarını ve bu çalışmaların Pazartesi gününe kadar sürebileceğini söyledi.

Bu arada Başkan Bush ve Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın dün BM Genel Sekreteri Kofi Annan'la Lübnan'daki durum hakkında telefon konuşmaları yaptıkları açıklandı.

XS
SM
MD
LG