Erişilebilirlik

Kongre'de Irak Değerlendirildi


Amerika’nın Ortadoğu’daki Kuvvetlerinin komutanı militanların Irak’ı bir iç savaşa sürüklemekte olduklarını söyledi. Ancak Orgeneral John Abizaid Irak hükümetiyle ordusu kuvvetli bir uluslararası destek gördüğü taktirde militanların amaçlarına ulaşamayacaklarını da söyledi.

Orgeneral John Abizaid dün Kongre’de mezhepler arası çatışma durdurulamadığı taktirde iç savaş ihtimalinin bulunduğunu söyledi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Peter Pace ise Irak’ta güvenliği koalisyon askerleriyle Irak ordusunun sağladığını ve kendilerine demokratik bir gelecek kurma görevinin Irak halkına düştüğünü belirtti. İki Amerikalı general mezhepler arası şiddetin bu derece artacağını önceden tahmin etmediklerini de kaydettiler.

Dün yapılan uzun toplantıda, Savunma Bakanlığı yetkilileriyle Senato Silahlı Hizmetler Komisyonu’nun üyeleri arasında, zaman zaman sert tartışmalar yaşandı. Orgeneral John Abizaid Bağdat’taki durumun açık tablosunu çizdi. Abizaid şöyle konuştu: "Mezhepler arası çatışma, benim Bağdat’ta şimdiye kadar gördüğüm en kötü durum. Eğer durdurulmazsa, bu çatışmalar Irak’ı iç savaşa sürükleyebilir. El Kaide teröristleri, isyancılar ile Şii milis ve militanları, ülkeyi iç savaşa sürüklemek için birbiriyle yarışıyor. Bağdat’ta karar zamanıdır. Açık desteğimizle kararlı bir şekilde harekete geçmek gerekiyor."

Orgeneral Abizaid Irak’ta mezhepler arası bölünmenin var olduğunu bildirdi. Ancak general, yeni Irak hükümetinin ve güvenlik kuvvetlerinin durumu kontrol altına almaya kararlı olduklarını da kaydetti. Amerikalı general, “evet iyimserim, bu sürüklenmenin önüne geçilebilir” şeklinde konuştu. Buna karşılık Bağdat’taki görevinden ayrılmakta olan İngiltere’nin Bağdat büyükelçisi tam aksi bir hükme vardı. İngiliz büyükelçisi Başbakan Tony Blair’e yazdığı ve BBC‘nin ele geçirip yayınladığı raporda, çok şiddetli olmayan bir iç savaşın mümkün olduğu ve Irak’ın etnik çizgilerden bölüneceği tahmininde bulundu.

Dünkü toplantı sırasında bazı senatörlerle bazı bakanlık görevlileri, Irak’ta nihai çözümün askeri değil, sosyal ve siyasi nitelikli olacağını ve bu çözümü de, Iraklı’ların kendisinin getirmesi gereğine işaret ettiler.

Toplantıda yönetimin Irak politikasını eleştirenler ve övenler oldu. Başkan’ın bağlı olduğu Cumhuriyetçi partiden bazı senatörler, şiddetin artması nedeniyle Amerika’nın Irak’taki varlığının geleceğinden kaygı duyduklarını söylediler. Komisyonun Cumhuriyetçi Partili Başkanı Senatör John Warner Irak’ın iç savaşa sürüklenmesi durumunda, yönetimin Kongre’den yeni bir yetki istemesi gerekeceğine işaret etti.

Ortadoğu Amerikan Kuvvetlerinin Komutanı General John Abizaid, 30 yıllık görevi boyunca bölgeyi hiçbir zaman bu kadar karışık ve istikrarsız görmediğini belirtti. General, fanatikleri yenilgiye uğratma zamanının geldiğini ve geçmişteki yarım önlemlerin, bunları daha kuvvetli hale getirdiğini söyledi. Abizaid uluslararası toplumun buna bir kez daha izin vermemesi gerektiğini bildirdi. General Abizaid geçen hafta Irak’taki Amerikan kuvvetlerinin artırılmasını kabul edenler arasındaydı. Amerikalı komutan yıl sonuna doğru, askeri kuvvette bir miktar indirime gidilebileceğini belirtmekle birlikte, Irak hükümeti ile ordusuna Bağdat’ta kontrolü sağlamada yardımcı olmanın büyük önem taşıdığını kaydetti.

XS
SM
MD
LG