Erişilebilirlik

Almanya'da Siyaset


Berlin muhabirimiz Cem Dalaman Alman Federal Parlamentosunda sandalyesi bulunan partilerin üst düzey yöneticileri ile Türkiye, Almanya ve Avrupa Birliği'ni konuştu.

Cem Dalaman'ın dizisini, Windows Media bağlantılarına tıklayarak dinleyebilirsiniz...

Birlik Partileri ve Meclis Grup Başkanı Wolfgang Bosbach

Alman Birlik Partileri ve Türkiye ve Türkler.... çelişkili ve zaman zaman kırıcı yaklaşımları ile bir türlü olumlu bir yörüngeye giremiyen bir ilişki.


Türkiye'nin AB üyeliği konusunu her fırsatta seçim malzemesi yapan, bir aralar populist bir tavırla üyeliğe karşı imza kampanyası bile açmayı planlayan, o zamanki Başbakan adayları Hristiyan Demokrat Parti Başkanı Angela Merkel tarafından imtiyazlı ortaklık tezini ortaya atan, Hristiyan Sosyal Birlik Partisi başkanı Edmund Stoiber’in de "AB bir hristiyan oluşumudur" sözleriyle Türkiye’yi dışlayan Birlik Partileri şimdi hükümetteler ve koalisyon ortakları Sosyal Demokrat Parti ile Türkiye politikaları konusundaki çatışmalarını sürdürüyorlar.

Birlik Partileri Meclis Grup Başkanı Wolfgang Bosbach, "İmtiyazlı ortaklık önerimiz halen geçerliliğini koruyor," diyor.



Sosyal Demokrat Partisi ve Genel Sekreter Hubertus Heil

Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği süreci yıllardır Almanya’nın iç politika konularından biri. Sosyal Demokrat Parti SPD son yıllarda, öncelikle son başbakan Gerhard Schröder döneminde çok net bir pozisyon aldı: "Türkiye’nin AB üyeliğine tam destek veriyoruz."

SPD Genel Sekreteri Hubertus Heil, şu anda yapılacak en büyük hatanın Türkiye’nin AB sürecini olumsuz bir şekilde sorgulamak ya da üyeliğe karşı tavır almak olduğunu söylüyor.



Yeşiller Partisi ve Genel Başkanları Claudia Roth

1968 öğrenci hareketininden sonra Almanya’da sol görüşlü çeşitli fraksiyonların bir araya gelmesi ile dağınık bir protesto hareketi olarak yola çıkan Yeşiller, 1980'de dünyanın ilk yeşil siyasi partisini kurdular.

Bir zamanlar, PKK’ya siyasi destek verdiği suçlamaları ile Türkiye’de özellikle milliyetçi çevrelerde istenmeyen kişi ilan edilen Yeşiller Genel Başkanı Claudia Roth, son üç-dört yılda defalarca gerçekleştirdiği Türkiye ziyaretlerinde ülkenin Avrupa Birliği üyeliğine neredeyse koşulsuz destek vererek, kırdığı bazı kalpleri kazanmasını bildi.


Liberal Parti ve Sol Parti

Almanya geçen yılki genel seçimlerden bu yana, yakın tarihinin en karmaşık siyasi dönemlerinden birini yaşamakta. İktidardaki Birlik Partileri ve koalisyonun diğer ortağı SPD’ye verilen destek her geçen gün azalıyor. u karmaşık ve istikrarsız Berlin manzarasından karlı çıkan iki siyasi oluşum ise Liberaller ile Sol Parti.

Kamuoyu araştırmaları bugün Almanya’da seçim yapılsa, son seçimlerde yüzde 9 oy alan Hür Liberal Parti’nin oy oranını neredeyse katlayabileceğini, Sol Parti’nin ise yüzde 10 civarında oy almayı başaracağını ortaya koyuyor.



XS
SM
MD
LG