Erişilebilirlik

'Acil Ateşkes Hizbullah'ı Durdurmaz'


Uluslararası toplum, Lübnan’da kalıcı bir ateşkes ilan edilmesi konusunda uzlaşmaya varamadı. Washington Enstitüsü adlı düşünce kuruluşunda görevli uzman David Makovsky, uluslararası toplumun nihai amacının, Lübnan’da merkezi hükümetin yetkilerinin genişletilmesi olduğunu söylüyor.

Ortadoğu Barış Süreci Projesi Direktörü David Makovsky, ateşkesi bütün ülkelerin istediğinin altını çizse de, Amerika’nın derhal ilan edilecek bir ateşkesin etkili olacağına inanmadığını belirtiyor. Amerika’ya göre, acilen ateşkes ilan edilirse, daha önceki örneklerinde olduğu gibi Hizbullah’ın ilk fırsatta İsrail’e yeniden roket saldırısı düzenlemesi kaçınılmaz. Makosvky, Amerika’nın İsrail’in askeri operasyonlarına destek vermesinin nedeninin bu olduğunu söylüyor. Uzmana göre diğer ülkeler derhal Lübnan’da ateşkes ilan edilmesini istiyor, ancak sonraki süreçte neler olabileceğini dikkate almıyor.

Uluslararası toplum, Lübnan’da ateşkes konusunda farklı görüşlere sahip. Ancak David Makovsky bu ülkeler arasında görüş benzerliği bulunduğunu da belirtiyor. Makovsky’ye göre, Lübnan’ın yeniden yapılandırılması için uluslararası bir yardım grubu oluşturulması, görüşbirliği sağlanan konulardan biri. Bu yardım grubunun sağlayacağı katkıysa, Lübnan’da merkezi hükümetin egemenliğini bütün ülkeye yayması için siyasi bir altyapı oluşturacak. Geçici olarak uluslararası bir güç Lübnan’ın güneyine yerleştirilecek ve Hizbullah gerillalarının bölgede yeniden denetim kurarak İsrail’e yeni roket saldırıları düzenlemesi engellenecek. Bu süre içersinde de Lübnan ordusu güçlendirilecek.

David Makovsky, Amerika’nın İsrail’e olduğu gibi, Lübnan’da iktidardaki Fuad Siniora hükümetine de destek verdiğini belirtiyor. Washington aynı zamanda İsrail’in kısa bir süre içinde operasyonunu sona erdirmesini ve Lübnan’ın güneyindeki askeri dengeyi değiştirecek siyasi sürecin başlamasını istiyor:

David Makovsky, Lübnan’daki operasyonların beklenen sonucu vereceği konusunda, Amerika ve İsrail arasında bir anlayış zemini oluşturulması gerektiğinin altını çiziyor. Aynı şekilde, Makovsky, Amerika’nın Lübnan’a yerleştirilecek uluslararası güç konusunu, diğer ülkelerle de görüşmesi gerektiğini söylüyor. Makovsky’ye göre Amerika, yeni uluslararası gücün Hizbullah’ı güney Lübnan’dan atabilecek güce sahip olmasını istiyor.

İsrail’in Lübnan’a uluslararası güç yerleştirilmesi düşüncesine destek verdiğine dikkat çeken Makovsky, Birleşmiş Milletler barışgücü birliklerine saldırılmasının, uluslararası çabaları baltalayacağını söylüyor.

XS
SM
MD
LG