Erişilebilirlik

Ortadoğu'da Şiddet Olayları Sürüyor


Hizbullah’ın bugün düzenlediği roket saldırılarında 8 İsrailli sivil öldü. İsrail, Hizbullah’ın ülkenin kuzeyindeki kasabalara yüzü aşkın roket attığını bildirdi.

Bu arada İsrail ordusu, Hizbullah gerillalarıyla şiddetli çatışmaların sürdüğü Güney Lübnan’da 3 askerinin öldüğünü doğruladı.

Güney Lübnan’a giren 10 bin kişilik İsrail kuvvetinin yaklaşık 10 kasaba ve köyü ele geçirdiği haber veriliyor.

Bu arada İsrail uçakları, bu sabah da Beyrut’un Şii dış mahalleleriyle ve Bekaa vadisindeki Hizbullah mevzilerini bombalamaya devam etti.

Öte yandan bir İtalyan gazetesine demeç veren İsrail Başbakanı Ehud Olmert, operasyonun amacına ulaşmak üzere olduğunu ve Birleşmiş Milletler’in, gelecek hafta ateşkes konusunda karar çıkarmasını beklediğini söyledi.

Lübnan Başbakanı Fuad Siniora ise, üç haftadır devam eden İsrail operasyonunda 900’den fazla Lübnanlının öldüğünü, 3 bin kişinin de yaralandığını açıkladı. Siniora, ölenlerin üçte birinin, 12 yaşın altındaki çocuklar olduğunu da sözlerine ekledi.

BM'nin Tasarıyı Yakında Kabul Etmesi Bekleniyor

İngiltere Başbakanı Tony Blair, Lübnan’daki çatışmalara son vermeyi amaçlayan Birleşmiş Milletler karar tasarısının büyük olasılıkla yakında çıkacağını söyledi.

Blair, Londra’da yaptığı açıklamada, Güvenlik Konseyi daimi üyelerinin birkaç gün içinde İsrail ile Hizbullah arasında derhal ateşkes öngören bir karar tasarısı üzerinde anlaşacaklarını umduğunu belirtti.

Batılı diplomatlar, ateşkes ilan edildikten sonra Lübnan’ın güneyine bir uluslararası kuvvet gönderme planının ele alınacağını söylüyor.

Öte yandan Ürdün Kralı Abdullah, İsrail Hizbullah’ı yenilgiye uğratsa bile, uyguladığı saldırgan politikalar ve işgal ettiği Arap topraklarını geri vermeyi reddetmesi nedeniyle başka ülkelerde yeni Hizbullahlar çıkacağını bildirdi.

İKÖ Malezya'da Toplandı

Lübnan’daki krizi sona erdirmek için Birleşmiş Milletler’de tartışmalar devam ederken Malezya’da biraraya gelen İslam Konferansı Örgütü’ne üye ülkelerin temsilcileri, derhal ve koşulsuz ateşkes ilan edilmesini istedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan toplantıda yaptığı konuşmada Lübnan’daki savaşın galibi olmayacağını söyledi.

Lübnan Dışişleri Bakanı Fevzi Şaluk, İslam Konferansı Örgütü üyelerine bugün yaptığı çağrıda, İsrail’i saldırgan tavrı nedeniyle kınamalarını istedi: “Ateşkes ilan edilmesini, İsrail askerlerinin topraklarımızdan çekilmesini, yerlerinden edilen Lübnanlıların evlerine geri dönmelerinin sağlanmasını ve uluslararası bir mahkeme kurularak, İsrail tarafından işlenen suçların soruşturulmasını istiyoruz.”

Ancak İslam Konferansı Örgütü’nün başkanı Malezya Başbakanı Abdullah Bedevi, İslam dünyasının sadece bildiri yayınlamanın ötesinde bazı eylemlere geçmesi gerektiğini söyledi. Bedevi, Müslüman ülkelerin üç haftadır devam eden çatışmaları durdurmak için daha büyük rol üstlenmesi gerektiğini vurguladı.

Malezya Başbakanı, Birleşmiş Milletler çatısı altında Lübnan’ın güneyine barış gücü askeri vermeye hazır olduklarını, aynı şeyi diğer Müslüman ülkelerden de beklediğini kaydetti.

Bu arada Birleşmiş Milletler Güvenlik konseyinin daimi üyeleri bölgeye bir barış gücü gönderilmesi konusunda uzlaşmaya çalışıyor. Barış gücüyle ilgili Fransa ve Amerika arasındaki anlaşmazlık Güvenlik Konseyi’nin konu ile ilgili toplantısının iki kez ertelenmesine neden oldu.

Amerika, İngiltere ve İsrail barış gücü bölgeye gönderilmeden, Lübnan Hükümeti ülkenin güneyinde tam olarak kontrolü sağlamadan ve Hizbullah silahsızlandırılmadan ateşkese varılamayacağı görüşünde ısrar ediyor.

İslam Konferansı Örgütü üyeleri ve Fransa ise, önce ateşkesin sağlanmasında ve ardından barış gücü askerlerinin bölgeye gönderilmesi görüşünü savunuyor. Sözü edilen ülkeler ancak bundan sonra bölgede barışı sağlayacak siyasi sürecin işlemeye başlayacağını söylüyor.

Öte yandan Lübnan Başbakanı Fuad Siniora video aracılığıyla Malezya’daki konferansa mesaj gönderdi ve mesajında çatışmalarda 900 Lübnanlının öldüğünü, üç binin yaralandığını ve ölenlerin üçte birinin 12 yaşın altındaki çocuklar olduğunu vurguladı. Siniora ülke nüfusunun dörtte birinin yerinden edildiğini de söyledi.

Malezya’daki İslam Konferansı Örgütü’nün toplantısına katılan bazı ülke yetkilileri, Lübnan’da yaşananlara uluslararası toplumun sessiz kalmasının radikal İslamı güçlendireceğini ve dünya çapında şiddet olaylarına neden olabileceğini belirtti.

Erdoğan: 'Bu Savaşın Galibi Olmayacaktır'

Toplantıda konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da “bu savaşın bir galibi olmayacaktır” dedi. Erdoğan İsrail’in Lübnan’da orantısız güç kullandığını, kadın ve çocukların göz göre göre öldürüldüğünü, savaşın meşru olmadığını öne sürdü.

Erdoğan, Ortadoğu’daki şiddetin bir medeniyetler çatışmasına dönüşebileceği uyarısında bulunurken Birleşmiş Milletler’in temsil ettiği barış ideallerinin tehlikede olduğunu vurguladı.

Ahmedinejad: 'İsrail Ortadan Kaldırılsın'

Toplantıya İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejat da katıldı. Ahmedinejad, asıl yapılması gerekenin İsrail’in ortadan kaldırılması olduğunu ancak şu aşamada bir ateşkesin sağlanmasına ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Gül: 'Amerika Niçin Bunu Engellemiyor?'

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Washington Post’ta yayımlanan makalesinde Lübnan’da büyük bir trajedi yaşanırken, dünyanın tek süper gücü olan Amerika’nın niçin bunu engellemediğini soruyor. Gül, ayrımsız ve orantısız güç kullanımın, bölgede güvenliğin sağlanmasına hizmet etmediğini vurguluyor ve krizin çözümü için uluslararası toplumun Ortadoğu’daki çatışmanın temel nedenlerini çözme kararlılığıyla hareket etmesi gerektiğini belirtiyor. Gül, makalesinde şu görüşleri dile getiriyor:

"Bölgede insanlar ölürken, Amerika ve diğer müttefiklerle birlikte geliştirmeye çalıştığımız Ortadoğu’nun demokratik dönüşüm umudu da yok oluyor. Radikallerin ve fanatiklerin kendi eylemlerini meşru göstermeye ve etkinliklerini artırmaya çalıştığı bir dönemde, büyük bir nefret duygusu uyandırarak, sorumluluk sahibi yönetimleri haklı olarak öfkelenen kamuoyunu yönetmek gibi zor bir görevle karşı karşıya bırakmaya kimin hakkı vardır?"

Gazze'de Şiddet Olayları Sürüyor

İsrail askerlerinin bu sabah erken saatlerde Gazze’nin güneyine düzenlediği hava topçu saldırılarında biri çocuk 8 kişi öldü.

Ölenlerden dördünün militan olduğu belirtildi.

Görgü tanıkları Refah kenti yakınlarındaki İsrail saldırısında, en az 26 Filistinlinin de yaralandığını söylüyor

İsrail ordusundan yapılan açıklamada ise, operasyonda, saldırı hazırlığı yaptığı sanılan bir militan grubun hedef alındığı belirtildi.

Bu arada İsrail zırhlı araçlarıyla 50 kadar tankın halen ulaşıma kapalı olan Gazze havaalanına kaydırıldığı haber veriliyor.

İsrail’in bir ayı aşkın bir süre önce başlattığı operasyonda, 155’den fazla Filistinli yaşamını yitirdi.

XS
SM
MD
LG