Erişilebilirlik

'Çatışmalar Sürecek'


Hizbullah örgütü, güney Lübnan'dan İsrail’e rekor sayıda roket attı. İsrail Başbakanı Ehud Olmert, İsrail kuvvetlerinin uluslararası barış gücü gelinceye kadar savaşı sürdüreceğini açıkladı.

İsrail ordusu Suriye sınırı yakınında Lübnan'ın Bekaa Vadisi’nde bulunan Baalbek kentine düzenlediği komando operasyonunda beş Hizbullah gerillasının yakalandığını 10 gerillanın da öldürüldüğünü ileri sürdü. Hizbullah ise yakalanan ve öldürülen kişilerin örgütle bir ilişkisi olmadığını açıkladı. Lübnanlı yetkililer, çatışmada en az 15 sivilin öldüğünü bildiriyor.

Bu arada İsrail uçakları güneyde Lübnan ordusuna ait bir karakolu bombaladı, 3 Lübnanlı asker öldü. Yine güneyde binlerce İsrail askeri, Hizbullah gerillalarıyla çatışmaya devam ediyor.

İsrail, Hizbullah’ın bugün (2 Ağustos Çarşamba) İsrail'e 190 roket attığını, bunların bazılarının İsrail’in 70 kilometre içine düştüğünü açıkladı. Roket saldırılarında bir İsraillinin öldüğü bildirildi.

Derhal Ateş Kes Çağrısı

Beyrut’a giden Mısır, Ürdün ve İspanya dışişleri bakanları derhal ateşkes istedi.

Mısır ve Ürdünlü bakanlar, İsrail ile Araplar arasında kapsamlı bir anlaşma sağlanmazsa Orta Doğu’nun büyük bir kargaşaya sürükleneceği uyarısında bulundu.

New York’ta ise Birleşmiş Güvenlik Konseyinin daimi üyeleri bir ateşkes karar tasarısı üzerinde çalışıyor.

Amerika ve bazı Avrupa ülkeleri, uluslararası barış gücü gönderilmesi yolunda atılacak adımların sırası üzerinde anlaşamıyor. Amerika, ateşkes ilan edilmeden önce siyasi çözüm ve barış gücünün kuruluş şekli üzerinde anlaşmaya varılmasını istiyor.

Fransa ise, Lübnan’da görev yapacak uluslararası barış gücünün kurulmasıyla ilgili görüşmeler için çok erken olduğunu bildirdi. Fransız diplomatlar, bu hafta BM’de gücün planlanmasıyla ilgili toplantıya katılmayacaklarını açıkladı.

Diplomatlar, barış gücü sevk edilmeden önce ateşkes anlaşması sağlanması gerektiğini söylüyor.

Öte yandan İran’ın ruhani lideri Ayetullah Ali Hamaney, Hizbullah’ın "vahşi saldırganlığa karşı kahramanca" direndiğini söyledi.

Hamaney, Orta Doğu ülkelerini İsrail ve suç ortakları olarak nitelediği Amerika ve İngiltere’ye karşı birleşmeye çağırdı.

İKÖ Toplanıyor

İslam Konferansı Örgütü, yarın Malezya’da Lübnan’da ateşkes konusunu ele alacak.

56 üyeli Örgütün olağanüstü toplantısına Hizbullah’ın en büyük destekçisi sayılan İran ve Suriye’nin de katılması bekleniyor.

Örgüt üyesi Türkiye ve Mısır’ın kurulacağı söylenen uluslararası barış gücünde görev alması isteniyor.

Toplantıya başkanlık edecek olan Malezya Dışişleri Bakanı Seyit Hamit Albar, İsrail’le Lübnan’daki Hizbullah militanları arasındaki çatışmaları durdurmak için müslüman ülkelerin daha çok söz sahibi olması gerektiğini söyledi.

Malezya Dışişleri Bakanı, İslam Konferansı Örgütü’nün sorunun çözümünde aktif rol oynamasının ve barış görüşmelerine katılmasının şart olduğunu vurguladı.

Malezya’nın eski Başbakanlarından Mahathir Muhammed dün, Amerika ve Avrupa ülkelerini, İsrail’e destek vererek Ortadoğu’da şiddeti tırmandırmakla suçlamıştı.

Yardım Sevkiyatı Yeniden Başladı

Birleşmiş Milletler, Lübnan’ın güneyine insani yardım malzemeleri sevkiyatına yeniden başlandığını açıkladı.

Dünya Gıda Örgütü tarafından yapılan açıklamada, Sur ve Sayda kentlerine iki yardım konvoyunun gönderildiği belirtildi. Örgüt, Suriye üzerinden Lübnan’ın doğusuna da yardım konvoyu yolladı.

Geçen hafta İsrail ve Hizbullah örgütü, yardım konvoylarının güvenli bir şekilde geçişine izin vermişti.

Bu arada Dünya Gıda Örgütü örgütü, İsrail’in, Lübnan’ın güneyindeki Rimeyş kasabasına yardım gönderilmesini yeniden yasakladığını bildirdi.

İsrail ve Hizbullah arasındaki savaş nedeniyle 700 bin Lübnanlı evsiz kalmış durumda.

XS
SM
MD
LG