Erişilebilirlik

'Hizbullah'ın Popülaritesi Artıyor'


İsrail’in Lübnan’ın güneyinde Hizbullah militanlarına karşı yürüttüğü kara operasyonları genişlerken, İsrail, ateşkesten önce militanları sınırlarından uzaklaştırmak istediğini bildiriyor.

İsrailli generaller Hizbullah’ın belinin kırıldığını savunurken, bazı uzmanlar örgütün Arap dünyasındaki popülaritesinin arttığı görüşünde...

Tuğgeneral Mike Herzog, Hizbullah’ın elindeki orta uzun menzilli füzelerin yüzde 70’ini imha ettiklerini öne sürdü. İsrail ordusu örgütün elinde hala binlerce kısa menzilli Katyusha roketi bulunduğuna inanıyor.

“Şu anaa kadar edindiğimiz izlenim, Hizbullah’ın gücünü ciddi bir biçimde kırdığımız yönündedir. Bu durum medya tarafından gözlemlenmemiş olabilir ancak örgüt güç durumdadır ve güç bakımından yıllarca geriye düşmüştür.”

Hizbullah üç hafta kadar önce sınırı geçerek iki İsrail askerini kaçırmış, birini de öldürmüştü. Olaydan sonra toplanan İsrail Bakanlar kurulu Lübnan’ın güneyinde kara operasyonunun genişletilmesi kararını aldı. İsrailli yetkililer sınırdan 30 kilometre kadar içlere girebileceklerini söylüyor. Lübnan’ın önde gelen gazetelerinden birine Washington’da muhabirlik yapan Hisham Melhem, çatışmalar şiddetlendikçe Hizbullah’ın popülaritesinin de arttığını belirtiyor:

“Başta Hizbullah’a karşı Lübnan’ın içinde, ülkeyi güç bir duruma soktuğu için tepki vardı. Ancak örgüt kendini bugün vatanın bekçisi gibi gösteriyor. Hizbullah yalnızca Lübnan’da değil, Arap dünyasında da yükselişte...”

Maryland Üniversitesi’nde Barış ve Kalkınma alanında uzman Profesör Şibley Telhami, İran ve Suriye gibi Hizbullah’ı destekleyen ülkelerin örgütün silahsızlandırılmasını öngören bir planı kabul etmeyeceğini söylüyor. Telhamiye göre kalıcı barış için Orta Doğu’daki bölgesel sorunları çözecek kapsamlı önerilere ihtiyaç olduğunu vurguluyor:

“Sonunda masaya, Suriye ve İsrail, İsrail ve Filistinliler arasında görüşmelere yol açacak, herkesi kapsayıcı bir diplomatik plan koyulmalı. Bu ateşkes sağlanır sağlanmaz yapılmalı. Sorunlar birbiriyle bağlantılı olduğu için aksi halde işler daha da güçleşir.”

Başkan Bush, koşulsuz ateşkesin çatışmaları durdurmayacağını söyledi. Başkan, Lübnan Hükümetine destek olunması, ülkenin güneyinde bir tampon bölge oluşturulması için uluslararası barış gücü gönderilmesi ve bölgede teröre desteğin kesilmesi çağrısında bulundu.

XS
SM
MD
LG