Erişilebilirlik

İstanbul'da İKÖ Toplantısı


İslam Konferansı Örgütü’ne üye ülkelerde faaliyet gösteren insani yardım kuruluşları Filistin’e ve Lübnan’a yardım için İstanbul’da bir araya geldi. Toplantıda, Suriye’de ve Lübnan'da yardımların etkili şekilde yürütülmesi için büro açılması kararı alındı.

İstanbul’da yapılan İslam Konferansı Örgütü Yardım Kuruluşları toplantısında konuşan örgütün Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, toplantının amacını ''Ateşkes sağlanması ve Lübnan'a haklarının verilmesi için Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği gibi kuruluşlarla girişimde bulunulması olarak açıkladı. İhsanoğlu bölgeye büyük ölçekli insani yardım yapılması gerektiğine dikkat çekti.

Toplantı sonrası bir basın açıklaması yapan İslam Konferansı Örgütü Genel Sekreteri, İsrail'in Lübnan'da yaptıklarının insanlık ve savaş suçu olduğunu belirterek, ''Bunu haklı gösterecek hiçbir gerekçe olamaz'' dedi. İhsanoğlu, İsrail'in Gazze ve Lübnan'a acımasız saldırılarını İKÖ Genel Sekreteri sıfatıyla bir kez daha kınadığını ifade ederek, bütün dünyanın gözü önünde yaşanan haksız davranışlar konusunda Birleşmiş Milletler’in kesin bir karar almamasının ve Kana’daki katliamı kınamamasının çok düşündürücü olduğunu söyledi.

Toplantıya Lübnan’ın Ankara Büyükelçisi Habib Siam’da katıldı. Toplantıda bir konuşma yapan Büyükelçi, İsrail’in işgal ettiği topraklardaki yetkilerini kullanmak için uluslararası toplumdan yardım istedi. Büyükelçi Siam, konuşmasında Lübnan Başbakanı Sinyora’nın Roma Konferansında yaptığı tarafları barışa çağıran sunumunu da okudu.

İKÖ toplantısı sonucu yayınlanan bildirgede, Suriye’de ve Lübnan'da yardımların etkili şekilde yürütülmesi için büro açılması kararı alındı. Sonuç bildirgesinde, İslam ülkelerinde yardım hesaplarının açılması için girişimlerde bulunulacağı, İslam Kalkınma Bankasında hesap açılarak Lübnan ve Filistin için devletler tarafından yapılacak yardımların bu hesaplara yönlendirileceği belirtildi. Malezya'da yapılacak İslam Konferansı Örgütü toplantısında konunun gündeme getirileceği ve yardım kampanyasının devletler arası platforma taşınması için gerekli girişimlerde bulunulacağı ifade edildi.

Bu arada, Türkiye’de İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırılarına tepkiler sürüyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde toplam 263 üyesi bulunan Türkiye-İsrail Parlementolararası Dostluk Grubundan bugüne kadar 25 milletvekili istifa etti. Bu 25 milletvekilinden, 17’si Adalet ve Kalkınma Partili, 5’i Cumhuriyet Halk Partili, 3’ü ise Anavatan Partili. Milletvekillerinden çoğu, İsrail’in Lübnan’da sivillere yönelik saldırılarını doğru bulmadıklarını ve İsrail’in orantısız güç kullandığını istifa gerekçesi olarak gösteriyor.

XS
SM
MD
LG