Erişilebilirlik

BM Kana Saldırısını Kınadı


Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, İsrail’in 60’a yakın Lübnanlı sivilin ölümüne yol açan Kana saldırısının, “çok büyük bir şok ve rahatsızlık yarattığını”bildirdi.

Konsey, dün gece yaptığı açıklamada, masum sivillerin ölmesini “şiddetle kınadığını” bildirdi. Konsey üyeleri ayrıca, Lübnan’daki krize kalıcı çözüm bulunmasını amaçlayan bir kararın alınması için, çalışmalarını hızlandıracak. Ancak açıklamada, İsrail ve Hizbullah arasında derhal ateşkes çağrısı yer almadı.

Kana hava saldırısı, İsrail-Hizbullah çatışmasına derhal son verilmesi için uluslararası çağrıları hızlandırdı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan saldırıyı kınadı ve çatışmaya son verilmesi için daha önce yaptığı çağrıların sonuçsuz kalmasından üzüntü duyduğunu açıkladı.

İngiltere ile Almanya ortak bir bildiri yayınlayarak bu son saldırının, en kısa zamanda ateşkese gidilmesinin aciliyetini ortaya koyduğunu belirttiler.

Lübnan Başbakanı Fuad Siniora ise ateşkes istedi ve Hizbullah’a, İsrail’le savaşta gösterdiği fedakarlıktan dolayı teşekkür etti.

Başkan Bush da dünkü olaya atıfta bulunarak, “çocukların hatırı için” kalıcı bir barış istedi.

"Amerika, Güvenlik Konseyi üyeleriyle birlikte hareket ederek, bölgenin, anne-babaların çocuklarını umut dolu bir dünyada yetiştirmesini sağlayacak, kalıcı ve sürdürülebilir bir barışa kavuşmasını sağlayacak bir karar için çalışacaktır."

Beyaz Saray İsrail’in, sivillerin hayatını korumaya özen göstermesini isteyen bir bildiri yayınladı. Bildiride acil ateşkes çağrılarından söz edilmedi. Bunun yerine bildiride, çatışmanın temel sebeplerine eğilecek bir çözüme olan ihtiyaç vurgulandı ve İsrail’e karşı Hizbullah tehdidinin ortadan kaldırılması gerektiği belirtildi.

Kana saldırısından sonra Lübnan Başbakanı Fuad Siniora, Amerika dışişleri bakanı Condoleezza Rice’ın, “eğer derhal ateşkes konusunu görüşmeyecekse, Beyrut’a gelmesine lüzum yok,” diyerek Rice’ın ziyaretini iptal etti. Lübnan Başbakanı CBC televizyonunda konuştu:

"Bizim burada tanık olduğumuz durumu tarif etmeye imkan yok. Bu durum kabul edilemez. Bu nedenle, derhal ve koşulsuz ateşkes istiyoruz. Boğazımıza dayalı kanlı bıçağın altında görüşmeye devam edemeyiz. "

Aynı televizyon programına katılan İsrail Başbakan yardımcısı Şimon Peres ise, Lübnan halkıyla değil, halkı kendisine siper eden Hizbullah militanlarıyla çarpıştıklarını söyledi.

"Biz askerle sivili, birbirinden ayırıyoruz. Sivil bir çevreye silah sokmuyoruz. Sinsice hareket eden Hizbullah ise, füze ve roketlerini sivillerin bulunduğu yerlere taşıyor."

İsrail’in Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Dan Gillerman, ateşkes uygulanmadan önce, Hizbullah’ın silahsızlandırılması gerektiğini belirtti.

Gazze’de Kana saldırısını protesto eden Filistinliler bir Birleşmiş Milletler tesisini taşa tuttu. Binaya giren göstericiler Cumhurbaşkanı Mahmud Abbas’ın özel muhafızlarından bir grubun gelmesi üzerine dağıldı. Olaylarda en az beş kişinin yaralandığı belirtildi.

Fransa Dışişleri Bakanı Philippe Douste-Blazy Lübnanlı yetkililerle görüşmek üzere Beyrut’a gideceğini açıkladı.
XS
SM
MD
LG