Erişilebilirlik

Türkiye Ateşkes ve BM Kararını Bekliyor


Türkiye, Lübnan’a gönderilmesi planlanan uluslararası barış gücüne katılma konusundaki görüşünü, Birleşmiş Milletler kararının alınması ve ateşkesin sağlanması şartıyla belirleyecek.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Roma’da yapılan Uluslararası Lübnan Konferansı’na katılımının ardından Türkiye’ye dönüşünde, Esenboğa havalimanında konuyla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gül, bölgeye istikrar gücü gönderilmesi konusunda henüz sürecin çok başında olunduğunu belirterek, ateşkesin sağlanarak koşulların oluşması gerektiğine dikkat çekti.

Gül ayrıca, Lübnan'a gönderilmesi düşünülen barış gücü için önce Birleşmiş Milletler'den karar çıkması gerektiğini söyleyerek, bu koşullar ortaya çıktıktan sonra Türkiye'nin katılımı hakkında karar verileceğini kaydetti. Abdullah Gül konferansta, Lübnan’a insani yardımın sağlanması ve Lübnan’ın yeniden imarı gibi konuların da ele alındığını söyledi ve toplantının uluslararası camianın Lübnan halkıyla dayanışma içinde olduğunu göstermesi açısından yararlı olduğunu vurguladı.

Bu arada, Dışişleri Bakanı Gül’e Ankara’ya dönüşünde yöneltilen bir diğer soruda Amerikalı meslektaşı Condelezza Rice'ın ''yeni bir Ortadoğu'nun zamanı geldiği'' yönündeki sözleri oldu. Abdullah Gül bunun üzerine, yeni bir Ortadoğu'nun ancak tüm Ortadoğu halklarının katılımıyla demokratik bir süreç sonrasında ortaya çıkabileceğini belirterek, bunun zorlamalarla yapılamayacağını vurguladı. Dışişleri Bakanı, konferansta bu konuyla ilgili bir tartışmanın söz konusu olmadığını da sözlerine ekledi.
XS
SM
MD
LG