Erişilebilirlik

Gül Roma'daki Konferansa Katılacak


Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, bugün yapılacak ve İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırısıyla tırmanan Ortadoğu'daki gerilimin ele alınacağı barış konferansı için Roma'ya gitti. Gül, İtalya’ya hareketinden önce basına açıklama yapmadı.

Bu sabah başlayacak konferansın gündeminde, bölgede ateşkesin sağlanması için izlenebilecek stratejiler, insani yardım için güvenli bir koridorun sağlanması ve uluslararası askeri gücün oluşturulması bulunuyor. İtalya'nın ev sahipliğindeki konferansta Amerika, Rusya, İngiltere, Fransa, Almanya, Avrupa Birliği Dönem Başkanı Finlandiya, İspanya, Ürdün, Mısır ve Suudi Arabistan dışişleri bakanları düzeyinde temsil edilecek. Konferansa, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri ve Dünya Bankası Başkanının da katılması bekleniyor. Dışişleri Bakanı Gül'ün bir konuşma yapması beklenen konferansın öğleden sonra sona ermesi, toplantının ardından da ortak bir açıklama yapılması planlanıyor.

Ancak Ankara, Lübnan’ın güneyine Türkiye’nin de içinde bulunacağı bir barış gücü konuşlandırılması önerisine soğuk yaklaşıyor. Dışişleri Bakanlığı konuyla ilgili henüz resmi bir açıklama yapmadı ancak diplomatik kaynakların basın-yayın organlarına verdiği bilgiler, öncelikle bölgede ateşkesin sağlanması gerektiği yönünde. Barış gücü yerleştirilmesi kararını kimin alacağının da henüz net olmadığına işaret eden kaynaklar, bu kararı tercihen Birleşmiş Milletler'in alması gerektiği görüşünü dile getiriyor.

Türkiye’nin tavrının, İsrail-Lübnan sınırına barış gücü yerleştirilmesi konusunun da ele alınacağı yarınki Ortadoğu barış konferansında netleşeceği ve birtakım önerilerin değerlendirileceği tahmin ediliyor.

Lübnan'daki Türklerin Tahliyesi Tamamlandı

Bu arada, Lübnan’da bulunan Türklerin tahliyesi tamamlandı ve bugün binden fazla Türk vatandaşı, Deniz Kuvvetleri’ne bağlı İskenderun feribotu ile Beyrut’tan alınıp, Türkiye’ye Mersin Limanına getirildi. Yaklaşık 17 saat süren yolculuk sırasında Deniz Kuvvetleri’ne bağlı bir firkateyn ve bir kruvazör de gemiye eşlik etti. 1029 kişiden 504’ünü çocukların oluşturduğu yolcular Türkiye’de törenle karşılandı. Büyük çoğunluğu Mardin Midyatlı olan vatandaşlar, otobüslerle memleketlerine ulaştırılıyor.

İstanbul'da İsrail'e Protesto

Türkiye’de, İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırılarını protesto eden gösteriler ise sürüyor. Bugün, İstanbul’da Türk-İş üyesi yaklaşık 2 bin kişilik bir grup İsrail Başkonsolosluğu önüne yürüdü ve kapısına siyah çelenk bıraktı. Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç gösteri sırasında yaptığı açıklamada, ''İsrail'in başlattığı işkence, zulüm ve insanlık dışı davranışları kınıyoruz'' dedi. Bu sırada göstericiler, İsrail bayrağı yakıp, ellerindeki yumurtaları başkonsolosluk binasına doğru fırlattı. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı protesto grubun, İsrail'in saldırılarında hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunup, İstiklal Marşı'nı okumasının ardından sona erdi.

XS
SM
MD
LG