Erişilebilirlik

Lübnan'da 300 Ölü


Lübnan başbakanı Fuad Siniora, İsrail saldırılarında 300 den fazla kişinin öldüğünü, bini aşkın kişinin de yaralandığını açıkladı.

Siniora, televizyonda yaptığı konuşmada çatışmalara son verilmesi ve acil uluslararası yardım çağrısında bulundu. Lübnan Başbakanı, İsrail’den ülkesine verdiği zarar için tazminat isteyeceğini de söyledi.

İsrail savaş uçaklarının Lübnan’ da bugün de devam eden bombardımanında en az 55 kişi daha öldü.

Ölümlerin çoğu Sur kentinde bir apartmanda meydana geldi. Bombardımanda yerle bir olan binanın enkazında çok sayıda insan bulunduğu tahmin ediliyor.

Bu arada Lübnan’da Hizbullah militanlarıyla çatışmaya giren İsrail askerlerinden ikisinin öldüğü bildirildi. Ölümleri doğrulayan İsrailli bir general İsrail birliklerinin Güney Lübnan’daki Hizbullah mevzilerine saldırdığını açıkladı. Hizbullah da çatışmalarda bir militanın öldüğünü bildirdi.

Hava saldırıları 8’inci gününe girerken, Hizbullah da, İsrail’in kuzeyine roket saldırılarına devam ediyor.

Hizbullah’ın roket saldırılarında bugün Nasiriye kentinde üç İsrailli öldü.

Chirac Ateşkes Önerdi

Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Lübnan’daki yabancıların tahliyesi ve sivil halkın İsrail bombardımanından kaçmasına izin vermek için ateşkes önerdi.

Chirac, uluslararası yardımın ulaşmasını ve sivillerin çatışmalardan kaçmasını sağlamak için özel koridorlar açılmasını da istedi. Chirac, Fransa’nın su, ilaç ve jeneratör yüklü bir uçak gemisini Kıbrıs’a gönderdiğini de açıkladı.

Kudüs’ü ziyaret eden Avrupa Birliği Dışpolitika Sorumlusu Javier Solana ise, İsrail’le Hizbullah arasında hemen ateşkes ilan edilmesi çağrısında bulundu.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrof, İsrail saldırısının kaçırılan askerlerinin bırakılmasını sağlamayacağını söyledi. Lavrof, tarafların siyasi diyalog için teşvik edilmesini istedi.

Tahliye Çalışmaları Sürüyor

Lübnan’dan tahliye edilen binlerce yabancı ülke vatandaşı, Kıbrıs’a götürülüyor.

Yaklaşık bin Amerikalı bugün bir turist gemisiyle Larnaka’ya gitmek üzere Beyrut’tan ayrıldı.

Amerika önümüzdeki günlerde birkaç bin vatandaşını daha tahliye edeceğini açıkladı.

Lübnan’da yaklaşık 25 bin Amerikan vatandaşının bulunduğu tahmin ediliyor.

Amerikan hükümeti tahliye işlemlerinde yavaş davranması ve vatandaşlarından tahliye ücreti istemesi nedeniyle eleştirilere uğruyor. Bush yönetimi, eleştiriler üzerine ücret istemekten vazgeçti.

İngiltere, Fransa, Rusya ve İtalya dün vatandaşlarından bir bölümünü tahliye etti. Fransa ve İtalya bin altı yüz Avrupalıyı gemiyle Kıbrıs’a nakletti.

Arap ülkelerinin vatandaşları ise, kara yoluyla Suriye üzerinden evlerine geri dönüyor.

Lübnan’ı havadan ve denizden ablukaya alan İsrail, yoğun bombardımanla Beyrut havaalanını kullanılamaz hale getirdi.

İsrail Gazze'de Mülteci Kampına Girdi

Gazze’de tank ve zırhlı araçlarla bir mülteci kampına giren İsrail askerleri en az 6 Filistinliyi öldürdü.

Filistinli yetkililer, ölenlerden dördünün militan olduğunu açıkladı..Megazi kampındaki çatışmada yedisi çocuk 52 Filistinlinin de yaralandığı bildiriliyor.

İsrail ordusu operasyon sırasında beş askerin yaralandığını açıkladı.

Batı Şeria’nın Nablus kentinde ise İsrail askerleri Filistin güvenlik güçlerine ait bir tesise saldırarak üç silahlı Filistinliyi öldürdü..İsrail ordusu, saldırının aranan militanları tutuklamak için düzenlendiğini bildirdi.

Arap el-Cezire televizyonu, çatışma sırasında muhabirlerinden birinin yaralandığını açıkladı.

XS
SM
MD
LG