Erişilebilirlik

İsrail Uçakları Beyrut'u Bombalıyor


İsrail savaş uçaklarının Lübnan’ın çeşitli kesimlerinde yedi gün önce başlattığı bombardıman devam ediyor. Bin Jibeyil yakınındaki bir köyde bu sabah en az altı kişinin öldüğü bildirildi. İsrail uçakları Beyrut’un güneyindeki bir mahalle ile bir ordu mevziini bombaladı.

Son İsrail bombardımanı Hizbullah milislerinin İsrail’in kuzeyine en az beş kişinin yaralanmasına yol açan roket atışlarını izledi. İsrail yetkilileri roketlerden birinin, Safed kasabasındaki bir hastahanenin yakınına düştüğünü belirttiler.

Hayfa’yı hedef alan Hizbullah roketlerinden birinin isabet ettiği binada iki kişi yaralandı. İsrail’in Lübnan’da bombaladığı yerler arasında ise, yakıt depoları, fabrikalar ve Beyrut limanı da var.

Son hava akınlarında en az 30 kişi öldü, yüzlerce kişi yaralandı. Ölenler arasında garnizonları bombalanan 8 Lübnan askeri de bulunuyor. Bu arada Güvenlik Konseyi İsrail’le Hizbullah arasında çatışmalar hakkında karar almayı erteledi. Amerika’nın Birleşmiş Milletler Temsilcisi John Bolton, kararın, bölgede bulunan arabulucu heyetin dönüşüne kadar ertelenmesini istedi.

Öte yandan İsrail Başbakanı Ehud Olmert kaçırılan iki İsrail askeri serbest bırakılıp Lübnan’ın güneyindeki Hizbullah mevzilerinin kontrolünü Lübnan ordusu devralıncaya kadar devam edeceğini söyledi. Olmert Hizbullah’ın son giriştiği şiddet olaylarından, Suriye ve İran’ı sorumlu gösterdi.

Lübnan'dan Tahliyeler Devam Ediyor

Birçok ülke vatandaşlarını Lübnan’dan tahliye çabalarını hızlandırırken, binlerce yabancı da kendi imkanlarıyla karadan Suriye sınırını aşıyor.

İngiltere, Fransa, Rusya ve İtalya dün vatandaşlarından bir bölümünü tahliye etti. Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack Lübnan’daki 25 bin Amerikan vatandaşından sadece yüz kadarının Kıbrıs’a götürüldüğünü açıkladı. Ancak sözcü, Amerikan vatandaşlarını askeri uçaklar, ticari ve askeri gemilerle Lübnan’dan çıkartılmasına devam edileceğini belirtti.

Savunma Bakanlığı sözcüsü Amerikan vatandaşlarını bugün tahliye etmek üzere bir turist gemisinin hazır olacağını bildirdi. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan da Lübnan’daki Birleşmiş Milletler görevlilerinin ailelerini tahliye edebileceklerini açıkladı.

XS
SM
MD
LG