Erişilebilirlik

G-8 Sonuç Bildirisi


Sekizler Grubu’nun Rusya'nın St. Petersburg kentinde yapılan zirve toplantısı sona erdi. İngiltere Başbakanı Tony Blair, Hizbullah’ın İsrail'e roket saldırılarını durdurmak amacıyla Lübnan'a uluslararası barış gücü gönderilmesini istedi. Başbakan Blair, Birleşmiş Milletler devreye girmedikçe şiddet eylemlerinin durdurulabileceğine inanmadığını söyledi.

Zirveye katılan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan da, İsrail ve Hizbullah’ı en kısa zamanda ateşkese ikna etmek gerektiğini belirtti. Ortadoğu’daki gelişmelerin önemli yer tuttuğu dünkü toplantıdan sonra yapılan açıklamada, enerji piyasalarında yatırımların artırılması, saydamlık ve rekabetin sağlanması istendi.

Sanayileşmiş Sekiz ülkenin liderleri, aralarında İran ve Kuzey Kore’nin nükleer programının da bulunduğu bir çok konunun çözümü için ortaklaşa harekete geçmeyi kararlaştırdı. Zirve toplantısı sonunda yayınlanan bildiride, katılımcılar, küresel enerji güvenliği, terörle küresel savaş ve AIDS’le mücadele stratejilerini açıkladı.

Ancak İsrail ve Lübnan’daki gelişmeler toplantılar boyunca tartışmaların merkezindeydi. Orta Doğu’yla ilgili bağlayıcılığı olmayan ancak oy birliğiyle kabul edilen G-8 bildirisinde, taraflardan askeri çatışmaları durdurmak için derhal adım atmaları istendi.

Rusya, Amerika, İngiltere, İtalya, Fransa, Almanya, Kanada ve Japonya liderleri, İran’ın nükleer programından ötürü Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne havale edilmesi kararını desteklediklerini bildirdi.

G-8 ülkeleri İran’ı kendisine sunulan teşvik paketine yanıt vermemesi ya da olumsuz yanıtlaması durumunda, cezai yaptırımlar uygulanmak üzere Güvenlik Konseyi’ne sevk edileceği konusunda uyardı. G-8 liderleri son füze denemelerinden ötürü Kuzey Kore’yi de kınadı ve bu ülkeden çok taraflı görüşmelere dönerek nükleer programına son vermesini istedi.

Sanayileşmiş sekiz ülkenin liderleri ayrıca salgın hastalıklarla mücadelede uluslararası işbirliği çağrısında bulundu, bilimsel çalışmaların arttırılmasını ve kamuoylarının daha çok bilinçlendirilmesini istedi.

Zirveye ev sahipliği yapan Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, alınan sonuçtan memnun olduğunu söyledi. Putin, zirve için belirlenen hedeflere ulaşıldığını; karar tasarılarının neredeyse değişikliğe uğramadan kabul edildiğini belirtti. Vladimir Putin, verdiği sözü tuttuğunu ve seslerini duyuramadıklarını savunan Rus sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin G-8 zirvesine katıldığını kaydetti.

G-8 ülkeleri ayrıca küresel terörle mücadelede işbirliğini güçlendirmek, yolsuzlukla mücadele ve Afrika’ya yardım konusunda da kararlar aldı.

Zirve boyunca diğer G-8 zirvelerinde olduğu gibi şiddet olaylarının ve büyük küreselleşme karşıtı gösterilerin olmaması dikkat çekti. Küreselleşme muhalifleri, alınan güvenlik önlemlerinden ötürü zirvenin yapıldığı bölgeye yaklaşamadıklarını belirtiyor.

Bush'tan Gaf

Başkan Bush, Ortadoğudaki son olaylardan Hizbullah’ı sorumlu tuttu.

Sen Petersburg’daki öğle yemeği sırasında İngiltere Başbakanı Tony Blair ile konuşan Bush’un, Hizbullah saldırıları için, “ka” harfiyle sona eren tek heceli bir sözcük kullandığı duyuldu.

Mikrofonun açık olduğunu bilmeyen Başkan, Blair’e, Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ı Ortadoğu’ya göndermeyi düşündüğünü söyledi.

Blair, Rice’in, sadece konuşmak amacıyla gitmemesini gerektiğini belirtirken; Başkan, şiddet eylemlerinin sona ermesi için Suriye’nin Hizbullah’ı durdurmaya ikna edilmesi gerektiğini savundu.

XS
SM
MD
LG