Erişilebilirlik

G-8: Çatışmaya Son Verin


Rusya’da biraraya gelen G-8 liderleri, Ortadoğu’daki çatışmalara son verilmesini istedi.

Liderler yayınladıkları bildiride, Hizbullah ve Filistinli militanlar tarafından kaçırılan askerlerin sağ olarak teslim edilmesi çağrısında bulunurken İsrail’den de tutukladığı Filistinli bakan ve parlamento üyelerini serbest bırakmasını istedi. Açıklamada, İsrail’e saldırıların durması, İsrail’den de operasyonlarına son vermesi istendi. Bildiride aşırı unsurların, bölgeyi istikrarsızlığa ve daha büyük bir kargaşaya sürüklemeye çalıştığı, barış çabalarını olumsuz etkilediği kaydedildi.

G-8 bildirisi, ayrıca Birleşmiş Milletler’e, bölgeye yeni gözlemci ve güvenlik ekibi göndermesi önerisinde bulundu. Başkan Bush da yaptığı açıklamada, İsrail’in kendini savunma hakkı olduğunu söyledi, ancak bu ülkenin itidalli davranması çağrısında bulundu.

Başkan Bush, Lübnan’daki çatışmaların ana nedeninin Hizbullah ve bu örgütün İran ve Suriye’yle ilişkisi olduğunu söyledi. İran dışişleri bakanlığı sözcüsü, Tahran’ın Hizbullah’a asker ve füze yardımı yaptığı yolundaki İsrail iddialarını reddetti. İran hükümeti ayrıca, İsrail’in Suriye’ye saldırması durumunda “hayal edemeyeceği kayıplara uğrayacağını” bildirdi.

Zirveye ev sahipliği yapan Rusya Lideri Vladimir Putin Sekizler Grubu’nun bildirisini, dengeli olarak niteledi. Rusya lideri 1559 sayılı Birleşmiş Milletler kararının, anlaşma için temel teşkil etmesini istedi. Söz konusu birleşmiş milletler kararı tüm yabancı kuvvetlerin ülkeden çıkmasını ve Lübnan’ın toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesini istiyor.

İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni son şiddetten aşırı unsurları sorumlu tutan sekizler Grubu bildirisini memnuniyetle karşıladığını söyledi. Livni kaçırılan İsrail askerlerinin serbest bırakılması, Hizbullah saldırılarının durması ve 1559 sayılı BM kararının uygulanmasının, çözüme giden yol olacağını savundu.

XS
SM
MD
LG