Erişilebilirlik

Güvenlik Konseyi'nin Gündemi Orta Doğu


Birleşmiş Milletler Güvenlik konseyi Lübnan’ın çağrısı üzerine bugün acil toplantıya hazırlanıyor.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, İsrail, Filistinliler ve Lübnan’daki gerillalar arasında şiddetin tırmanması üzerine, Orta Doğu’ya 3 kişilik bir heyet gönderdi. Kofi Annan aralarında İngiltere Başbakanı Tony Blair ve Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın da bulunduğu, birçok dünya lideriyle telefon görüşmeleri yaptı.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler Sorumlusu Javier Solana da, bölgeye gitmeyi planladığını açıkladı. Arap Birliği, dışişleri bakanları Cumartesi günü Mısır’ın başkenti Kahire’de bir araya gelecek.

Amerika: Ölçülü Olun

Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice İsrail’i ölçülü davranmaya ve Lübnan’daki hedefleri bombalarken, siviller arasında can kaybına yol açmamaya çağırdı. Rice ayrıca Suriye ile İran’ı Hizbullah gerillalarına cesaret vermekle de suçladı.

Fransa ve Rusya İsrail saldırılarını “orantısız” olarak niteleyerek eleştirdi.

Suudi Arabistan Hizbullah'ı Uyardı

Umulmadık sert bir çıkış yapan Suudi Arabistan, Lübnan’daki unsurları, Arap ülkeleriyle koordinasyonsuz ve hiçbir yetkiye dayanmadan akılsız bir maceraya kalkışmakla suçladı. Suudi Arabistan İsrail’in işgali altındaki halkın direnmeye hakkı olduğunu, ancak Lübnan’daki unsurların, Arap dünyası için son derece tehlikeli bir durum yarattığını bildirdi.

İsrail savaş uçakları Beyrut’un güneyindeki bazı Hizbullah mevzilerini ve Beyrut hava alanını yeniden bombaladı. Lübnanlı yetkililer üç kişinin öldüğünü, elliyi aşkın kişinin yaralandığını bildiriyor. Lübnan’ı havadan ve denizden ablukaya alan İsrail, askeri harekatı genişletirken Hizbullah İsrail’in Safed kasabasına füze attı. İsrail uçakları, Beyrut hava alanını bombaladıktan birkaç saat sonra Suriye sınırındaki iki Lübnan askeri üssüne saldırdı. Üslerden birinin Bekaa vadisinde, diğerinin Lübnan’ın kuzeyinde bulunduğu bildiriliyor. İsrail ayrıca Beyrut’la Suriye’nin başkenti Şam arasındaki kara yolunu da bombaladı.

İran İsrail'i Tehdit Etti

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejat Suriye’yi hedef alacak bir İsrail saldırısının tüm İslam dünyasına saldırı sayılacağını ve İsrail’in sert bir yanıt alacağı uyarısında bulundu. Ahmedinejat bu uyarıyı, Suriye devlet başkanı Beşar Esad ile telefon görüşmesinde yaptı.

XS
SM
MD
LG