Erişilebilirlik

Rice İsrail'i İtidalli Davranmaya Çağırdı


ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice İsrail'i, kaçırılan askerlerini kurtarmak için giriştiği askeri harekatta itidalli davranmaya çağırdı.

Rice, Suriye ve İran'ın da teröristleri desteklemekten vazgeçmeleri gerektiğini söyledi. Başkan Bush'la birlikte bulunduğu Almanya'da gazetecilerle konuşan Rice, İsrail'in Beyrut havaalanını bombalaması konusunda yorumda bulunmaktan kaçındı, sadece İsrail'in Lübnan'dan topraklarından girişilen füze saldırılarına karşı kendisini savunma hakkı olduğu yolunda Bush yönetimi tarafından açıklanan tutumu tekrarladı. Ancak Dışişleri Bakanı İsrail'in bu hakkını kullanırken itidalli davranmasının ve siviller arasında can kaybına yolaçmaktan kaçınmasının önemli olduğunu vurguladı.

ABD Dışişleri Bakanı, Mısır dahil olmak üzere bazı ülkelerin bunalıma çözüm bulmek için çaba harcadıklarını söyledi. Rice, Suriye ve İran'ın ise asker kaçırma ve İsrail'e füzeyle saldırma eylemlerinden sorumlu olanları desteklediği konusunda kuşkuya yer olmadığını belirtti. Rice, "Hamas liderlerinin Suriye'de bulunduğunu, Hizbullah'ın birçok eyleminin Suriye topraklarından yürütüldüğünü hatırlamamız gerekir. Suriye sorumluluk bilinciyle davranmalı ve topraklarının bu işler için kullanılmasını önleyip kaçırılan askerlerin serbest bırakılması için baskı yapmalı, bunalımın tırmanmasına son vermek için yardımcı olmalıdır," diye konuştu.

XS
SM
MD
LG