Erişilebilirlik

Ceyhan'da Tarihi Açılış


Yüzyılın projesi” olarak nitelendirilen Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı açılıyor ve yaklaşık 15 yıl önceye dayanan 'Hazar petrolünün Türkiye'ye boru hattıyla nakli' fikri bugün gerçek oluyor.

Tam kapasite ile çalıştığında yılda 50 milyon ton petrol taşıyacak olan 1774 km uzunluğundaki Bakü-Tiflis-Ceyhan hampetrol boru hattı, Türkiye’nin enerji koridoruna dönüşme hedefinde önemli bir basamak olarak görülüyor. Bu nedenle proje, “21. yüzyılın İpek Yolu” olarak da adlandırılıyor. Boru hattı yanına başka boruların da uygulanmasına olanak veriyor. Hattın paraleline döşenecek boru hattı Azeri ve Türkmen doğalgazının Türkiye’ye ve Avrupa'ya nakline imkan verecek. Bu nedenle hat, Türkiye için ekonomik açıdan olduğu kadar siyasi açıdan da büyük önem taşıyor.

Hattın ilk açılışı 25 Mayıs 2005 tarihinde yapılmıştı. Bu tarihte, Bakü yakınlarındaki Sengeçal terminali ana pompa istasyonunda düzenlenen törenle, ilk petrolün hatta pompalanmasına başlandı. Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattının son ayağı olan Adana’nın Ceyhan ilçesine ilk petrol ise 28 Mayıs 2006 tarihinde ulaştı. Yaklaşık 4 milyar Dolar'a mal olan Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattının maliyetlerinin yaklaşık yüzde 30’u Türkiye tarafından finanse edilirken, toplam tutarın geri kalan yüzde 70’i üçüncü tarafların sağladığı finansman ile karşılandı. Hat tam kapasiteyle çalışmaya başladığında Türkiye, yılda 250-300 milyon dolar civarında gelir elde edecek. Gürcistan’ın elde edeceği gelirin de 50 milyon dolar seviyesinde olacağı belirtiliyor.

Hattın açılışı için bugün yapılan törene boru hattının geçtiği 3 ülkenin devlet başkanlarının yanısıra, dünyanın pek çok ülkesinden 30’un üzerinde bakan ve bakan yardımcısı katılıyor. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Başbakan Erdoğan’ın ev sahipliğinde yapılan törende, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mikail Saakashvili, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakanı Ferdi Sabit Soyer ve İngiltere Başbakan Yardımcısı John Prescott bulunuyor. Törende Amerika’yı ise Enerji Bakanı Sam Bodman ve Dışişleri Bakan Yardımcılarından Matt Bryza temsil ediyor.
XS
SM
MD
LG