Erişilebilirlik

Bush ve Merkel'in Gündemi İran


Başkan Bush, üçüncü Almanya ziyaretinde bugün Başbakan Angela Merkel’le bir araya geldi. Bush’un daha sonra Merkel’le düzenlediği basın toplantısında ağırlıklı konu Ortadoğu’daki son gelişmelerdi.

Bush ve Merkel’in Almanya’nın doğusunda Baltık Denizi sahilinde bulunan seçim bölgesindeki Stralsund kentinde gerçekleşen buluşmada ana konuları Ortadoğu’daki gerginlik ve İran ile yaşanan nükleer program krizi oluşturdu.

Her iki liderde İsrail ile Lübnan arasında yaşanan olaylarla bağlantılı soğukkanlılık ve barışçı yaklaşımlara dönüş çağrısı yaparken, silahlı çatışmaların İsrailli bir askerin kaçırılması nedeniyle başladığını belirttiler.

Siyasi görüşmelerin en önemli konusunu, nükleer faaliyetlerinden dolayı İran ile yaşanılan anlaşmazlık oluşturdu. Almanya Başbakanı bir saat süren resmi görüşmeden sonra bu konuda Bush’tan Tahran yönetimine karşı ortak hareket edilmesini talep etti. Merkel, İran’ın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin uranyum zenginleştirmeye son vermeye çağıran bir kararına halen cevapsız bırakmasını kabul edilemez olarak yorumlarken, Konsey'in bundan sonraki adımlar için yeniden bir araya gelmesini talep etti. Merkel "Görüşmeler için kapı halen açık, ama İran mutlaka tavrını değiştirmeli," şeklinde konuştu.

İran'la nükleer sorunun barışçı ve diplomatik yollardan çözülmesini istediğini söyleyen Bush ise Merkel’in bu bağlamda Avrupa içinde üstlendiği rolden övgüyle bahsetti. Bush İran’a yönelik ise "Artık şaka yapmadığımızı anlamaları gerekiyor," dedi.

İktidara geldiği ilk günden bu yana dış politikada Amerika'yla çok yakın ilişkiler kurma tavrı içindeki Merkel, bugünkü zirvede de sonuçta İran karşıtı tutumunu yeniledi ve İran’ın nükleer programını durdurulması gereken bir tehlike olarak tanımladı ve Almanya’nın bu bağlamda Amerika'nın atacağı adımların arkasında olacağı mesajını verdi.

Hatırlanacağı gibi Merkel'in selefi Gerhard Schröder, Irak'a savaş açılmasına şiddetle karşı çıkmış ve bu konudaki tavizsiz tavrı Washington'la ile ilişkilerin bozulmasına yol açmıştı.

Bush’un gezisi dolayısıyla özellikle ziyaretin gerçekleştiği bölgede geniş güvenlik önlemleri alınırken, toplam 12 bin polis görevli olarak aşayişi sağlıyor. Bununla birlikte tüm Almanya çapında Bush karşıtı 60 kadar protesto eylemi düzenlendi gün boyunca.

Göstericiler, Amerika'nın Irak’tan çekilmesini ve İran’la da gerilim oluşturulmamasını talep ettiler. Bu arada ikili ilişkilerin soğumasını göze alan eski Başbakan Gerhard Schröder ise protestocuları savundu ve “Bizi ziyarete gelen her konuk bu ülkede gösteri hürriyeti olduğunu bilmelidir” dedi.

Öte yandan Guantanamo üssünde tutuklu bulunan Murat Kurnaz’ın serbest bırakılması konusu Merkel-Bush zirvesinde resmi bazda gündeme gelmedi. Ancak Merkel’e yakın çevreler, başbakanın Bush’la bu konuyu daha da büyütmeden bir çözüm arayışı içinde olduğunu ve Kurnaz’ın yakında serbest bırakılma ihtimalinin yükseldiğini aktarıyorlar.

Siyasi gözlemciler Berlin - Washington ilişkilerinin bir önceki hükümet dönemine kıyasla çok daha iyi olduğunu ve bunun da ilk planda liderler arasındaki şahsi sempatiden de kaynaklandığını belirtiyorlar. Nitekim Merkel’in Bush’u kendi seçim bölgesine davet etmesi, ayrıca buluşmanın büyük bir bölümünün özel programlara ayrılması, örneğin iki liderin bu akşam bir çiftlikte yabani domuz kızartması yiyecek olmaları bu sıcak ortamın kanıtları olarak değerlendiriliyor.

Başkan Bush, yarın Almanya’dan ayrılarak G 8 zirvesi için Rusya’ya geçecek. Başbakan Merkel ise yarın başkentde merakla beklenen ‘Almanya Uyum Zirvesi’ne katılacak, burada Almanya’da yaşayan göçmenlerin sorun ve konuları hakkında bir konuşma yapacak olan Merkel, ardından da dört saat boyunca göçmenlerin temsilcileri ile basına kapalı bir toplantı gerçekleştirecek. Merkel’in G-8 zirvesine Cumartesi hareket etmesi bekleniyor.

XS
SM
MD
LG