Erişilebilirlik

İsrail'in Hayfa Kenti Vuruldu


Lübnan’ı havadan ve denizden ablukaya alan İsrail, askeri harekatı genişletirken Lübnan’dan atılan iki füze İsrail’in Hayfa kentini vurdu.

İsrail uçakları, Beyrut hava alanını bombaladıktan birkaç saat sonra Suriye sınırındaki iki Lübnan askeri üssüne saldırdı. Üslerden birinin Bekaa vadisinde diğerinin Lübnan’ın kuzeyinde bulunduğu bildiriliyor.

İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Hizbullah’ın kaçırılan askerleri İran’a göndermeye hazırlandığını açıkladı.

Bombalı saldırı sonrasında Lübnan’ın tek uluslararası havaalanı olan Beyrut havalimanı ulaşıma kapatıldı. İsrail ordusu, Beyrut’tun dış mahallelerinde, Hizbullah’a ait bir televizyon istasyonunu da bombaladı.

İsrail hücumbotları, Lübnan limanlarının açıklarında devriye geziyor. Lübnan’a tüm uçak seferleri de iptal edilmiş durumda. İsrailli yetkililer, ablukayla, Hizbullah’a silah sevkıyatını durdurmayı amaçladıklarını söylüyor.

Lübnan hükümeti ise kapsamlı ateşkes çağrısında bulundu.

Öte yandan Hizbullah bugün de İsrail’in sınır kasabası Nahariye’ye füze saldırısı düzenledi. İsrailli yetkililer, saldırıda bir kadının öldüğünü ve bazı sivillerin yaralandığını açıkladı. Lübnan’ın güneyindeyse İsrail saldırısında en az 40 sivilin hayatını kaybettiği bildirildi.

Bush: 'İsrail Kendini Savunma Hakkına Sahip'

Başkan Bush, son çatışmadan İsrail’e roket atan ve iki İsrail askerini kaçıran Hizbullah örgütünün sorumlu olduğunu ileri sürdü. Almanya’nın Rostock kentinde konuşan Bush İsrail’in kendini savunma hakkı olduğunu belirtti ancak Beyrut havaalanının bombalanmasından kaygı duyduğunu söyledi.

Başkan, en büyük kaygısının hava saldırısının Başbakan Fuat Siniora hükümetini zayıflatması olduğunu söyledi ve “Ortadoğuda barış sağlanabilmesi için Lübnan’da demokrasinin korunması şarttır” dedi.

Başkan Bush, Lübnan’da demokrasinin kök salması ve Suriye’nin askerlerini geri çekmesi için tüm dünyanın çok çaba harcadığını hatırlattı ve son gerginlikte Şam hükümetinin de rolü olduğunu ileri sürdü.

Başkan Suriye’den hesap sorulması gerektiğini söyledi; Hamas’in askeri kanadı ve Hizbullah’ın merkezinin ülkede bulunduğuna dikkati çekti. Başkan mevcut gerginliğin özünde iki İsrail askerinin kaçırılmasını yattığını öne sürdü ve “Suriye Devlet Başkanı Beşir Esat’ın liderliğini göstererek barış yolunda adım atması gerekir” dedi.

Fransa, İsrail’in Beyrut’u bombalamasını sert bir dille eleştirdi; iki askerin kaçırılmasına tepkinin orantısız olduğunu ileri sürdü. Fransa’yla birlikte Rusya da İsrail'in tepkisini aşırı bulmuştu. Başkan Bush’la ortak basın toplantısına katılan Almanya Başbakanı Anfela Merkel’e, Paris hükümetinin açıklaması hakkında ne düşündüğü soruldu.

Tercüman aracılığıyla konuşan Başbakan Merkel, son gerginliğe Hizbullah milislerinin İsrail’e roket atmasının yolaçtığını hatırlattı.

Merkel, sınır ötesi saldırılar ve asker kaçırmanın kabul edilemeyeceğini ancak tepkinin de orantılı olması gerektiğini söyledi. Mevcut sorunlara çözüm aranırken anlaşmazlığın özündeki nedenlerin de dikkate alınması gerektiğini vurgulayan Merkel, Hizbullah’tan esir aldığı iki İsrail askerini serbest bırakmasını istedi.


İsrail hükümeti askerlerin kaçırılmasından doğrudan Lübnan hükümetini sorumlu tuttuğunu ve bedelini ağır ödeyeceklerini açıklamıştı. İsrail savaş uçaklarının Beyrut havaalanının pistlerini bombalaması ve Lübnan'ın güneyini hedef alan saldırılarda en az 40 kişinin öldüğü bildiriliyor. İsrail savaş uçakları Hizbullah'ın televizyon istasyonu El Manar'ın tesislerini de bombaladı.

Dün Lübnan sınırındaki çatışmalarda sekiz İsrail askeri ölmüş iki askeri de yaralanmıştı.

Gazze'de Operasyonlar Sürüyor

Bu arada Gazze’de de operasyonlarına devam eden İsrail, Filistin Dışişleri Bakanlığı binasına hava saldırısı düzenledi.

Bu sabah erken saatlerde düzenlenen saldırıda, bakanlık binasının ağır hasar gördüğü bildirildi. Saldırı sırasında binanın içinde kimse olup olmadığı henüz bilinmiyor.

Filistinli sağlık ekipleri, civardaki en az 10 sivilin yaralandığını duyurdu. İsrail ordusu, Filistinli militanlarca kaçırılan bir askerini kurtarmak amacıyla geçen ay Gazze’de operasyon başlatmıştı. 15 gündür devam eden operasyonda çoğu sivil 80 Filistinli yaşamını yitirdi.

BM Heyet Gönderiyor

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, İsrail, Filistinliler ve Lübnan’daki gerillalar arasında şiddetin tırmanması üzerine Orta Doğu’ya 3 kişilik bir inceleme heyeti gönderiyor.

Avrupa Birliği’nin Dış İlişkiler Sorumlusu Javier Solana da, bölgeye gitmeyi planladığını açıkladı.

Bu arada Arap Birliği, İsrail’in Gazze ve Lübnan’a düzenlediği saldırıları görüşmek üzere acil toplantı çağrısında bulundu. Arap ülkelerinin dışişleri bakanları Cumartesi günü Mısır’ın başkenti Kahire’de bir araya gelecek.

Fransa ve Rusya İsrail saldırılarını “orantısız” olarak niteleyerek eleştirdi.

XS
SM
MD
LG