Erişilebilirlik

Türkiye Raporunun Görüşülmesi Ertelendi


Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komisyonu’nda ele alınması öngörülen Türkiye raporunun görüşülmesi Eylül ayına ertelendi. Raporun ertelenmesi teknik nedenlere dayanıyor.

Sayıları 343’ü bulan değişiklik önergelerinin tüm Avrupa Birliği resmi dillerine çevrilmesi yetişmeyince Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye konusundaki raporunun görüşülmesi Eylül'e ertelendi.

Raporu hazırlayan Hollandalı Hıristiyan Demokrat parlamenter Camiel Eurlings, son dönemlerin en olumsuz belgelerinden biri olan raporun ertrelenmesinin Türkiye lehine sonuçlar yaratabileceği görüşünde. Raportör Eurlings, bir bakıma raporunun görüşülmesinin ertelenmesinden memnun.

Eurlings’in rapora olumlu yansımaları olacağını düşündüğü ana unsuru ise Kıbrıs oluşturuyor. Adadaki son gelişmelerin önemine dikkat çeken Eurlings, bu çerçevede atılacak olası olumlu adımların da rapora yansıtılabileceğini söyledi. Yıl sonunda herkesin bir kriz beklentisi içinde olduğunu söyleyen Eurlings, olası bir krizin siyasi irade ve cesaretle aşılabileceğini belirterek “Bir kriz yaşanmamalı. Bu ne Türkiye’nin ne de Avrupa Birliği’nin yararına” dedi.

Eurlings, Türkiye’nin büyük önem verdiği, KKTC’ye yönelik izolasyonların kaldırılmasının en önemli unsurlarından biri olan doğrudan ticaret konusunda da uzlaşının yakın olduğunu ileri sürdü. Eurlings’e göre kuzeydeki limanları kullanacak gemilere verilecek menşe şehadetnamesine KKTC’nin yanısıra Avrupa Birliği Komisyonu mührünün de vurulması genel kabul gören bir formül olarak öne çıkıyor.

Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komisyonu üyelerinin yetişmeyen çeviri nedeniyle değişiklik önergelerini inceleyememeleri üzerine ertelenen rapor Eylül'ün ilk haftasında Strasbourg’da gerçekleştirilecek özel bir oturumda ele alınacak. Dışişleri Komisyonu’nun onaylamasının ardından ise Eylül ayının son haftasındaki Avrupa Parlamentosu genel kurul oturumunda rapora son hali verilecek.

Verilen 343 değişiklik önergesine rağmen 17 Aralık kararları öncesinde ele alınan Türkiye raporunun 550 değişiklik önergeli rekorunu kıramayan belge, ertelemeye uğrayan üçüncü Türkiye raporu olma özelliğini taşıyor.

Rapor taslağında Ek Protokol kapsamında Türk liman ve hava limanlarının Rum bandıralı gemi ve uçaklara açılmaması halinde müzakerelerin duracağı vurgulanırken reform sürecindeki yavaşlama ve insan hakları alanındaki eksikler yoğun şekilde eleştiriliyor.

XS
SM
MD
LG