Erişilebilirlik

Çin'den Kuzey Kore'ye Baskı


Çin Devlet Başkanı Hu Jintao, Kuzey Kore krizini daha da arttıracak her türlü eyleme karşı olduğunu açıkladı.

Hu, bu açıklamayı bugün Pekin’i ziyaret eden Kuzey Kore parlamento başkan yardımcısı Yang Hyong Sop ile görüşmesi sırasında yaptı..Hu, Çin’in herzaman bölgede barış ve istikrarın korunmasına öncelik verdiğini söyledi.

Amerika Dışişleri bakan yardımcısı Christopher Hill, Çinli yetkililerle Kuzey Kore konusunda görüşmelere devam için bugün Pekin’e döndü.

Hill, gazetecilere görüşmelerin kritik bir aşamada olduğunu ve Amerika’nın Çin ile yakın işbirliğini sürdürmek istediğini açıkladı.

Bu arada Japonya, Birlemiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Kuzey Kore’ye yaptırım uygulaması için en fazla iki gün bekleyeceğini bildirdi.

Tokyo hükümeti, resmi girişimde bulunmadan önce, Çin heyetinin Kuzey Kore’deki temaslarının sona ermesini beklediğini açıkladı.

Çin ise, yaptırımlar yerine Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin sadece Kuzey Kore’yi geçen haftaki füze denemelerinden ötürü kınayan bir bildiri yayınlamasını istiyor.

İki Kore Arasında Yeni Tur Görüşmeler

Güney ve Kuzey Kore arasında yeni tur görüşmeler yapılıyor.

Yıllardır devam eden görüşmelerde genellikle ekonomik ve insani konular üzerinde duruluyor.

Ancak Seul hükümeti, bu sefer, Kuzey’in füze denemelerini de gündeme getireceğini açıkladı.

Kuzey Kore ilişkilerinden sorumlu Devlet Bakanı Lee Jonn Seok denemelerin tüm bölgede istikrarsızlık yarattığı görüşünde. Bakan, denemelerin ikili ilişkilere de zarar verdiğini söyledi.

Görüşmelerin son turu Güney Kore’nin güneyinde Pusan’da yapılıyor.
XS
SM
MD
LG