Erişilebilirlik

İsrail Filistin'in Ateşkes Önerisini Reddetti


Filistin’in ateşkes önerisini reddeden İsrail, Gazze’ye hava saldırılarına devam ediyor.

Filistinli sağlık görevlileri, İsrail saldırısında bir militanın öldüğünü ve en az birinin de yaralandığını bildirdi. İsrail askeri makamları, saldırının İsrail topraklarına roket atan militanları hedef aldığını belirtti.

İsrail, kaçırılan bir askerinin serbest bırakılmasını sağlamak ve Gazze’den yapılan füze saldırılarını durdurmak için, hava ve kara operasyonlarına devam edeceğini belirtiyor.

Bir İsrail askerinin Filistinli militanlarca kaçırılmasından bu yana bölgede, şiddet olayları tırmanıyor. Son iki hafta içinde Gazze’deki çatışmalarda, 50 Filistinli ile bir İsrail askeri öldü.

İsrail Savunma Bakanlığı yetkilisi David Hacham, ülkesinin askerin salıverilmesi için militanlarla pazarlık yapmayacağını bildirdi.

Hamas sözcüsü Gazi Hamad ise, askeri gerginliği arttırmanın, İsrail askerinin sağ salim ülkesine dönüşüne yardımcı olmadığını bildirdi.

İsrail'in Tek Amacı Askeri Kurtarmak mı?

İsrail’in Gazze’de yürüttüğü operasyon, iki hafta önce Gilad Şalit adlı bir askerin Filistinli militanlarca kaçırılmasının ardından başlamıştı. Operasyonda çok sayıda Filistinli hayatını kaybetti, ancak İsrail, kaçırılan askeri bulamadı.

İsrailli yetkililer, askerin halen hayatta olduğuna inanıyor. Askerin kaçırılması olayının ve operasyonların İsrail kamuoyuna nasıl yansıdığını, Telaviv Üniversitesi Moşe Dayan merkezinde bulunan konuk araştırma görevlisi Umut Koldaş’a sorduk.

Alparslan Esmer'in Umut Koldaş'la yaptığı söyleşiye, yukarıdaki Windows Media bağlantısından ulaşabilirsiniz.

XS
SM
MD
LG