Erişilebilirlik

Londra Saldırılarının Yıldönümü


Londra’daki metro trenleri ve bir otobüse düzenlenen bombalı saldırılarında ölenler, birinci yıldönümünde törenle anıldı.

Saldırılarda çoğu işlerine giden Londralılar olmak üzere, 52 kişi hayatını kaybetmişti.

Londra Belediye Başkanı Ken Livingstone, ilk patlamanın olduğu Kings Cross metro istasyonu önüne çiçek bıraktı. Aynı şekilde, bir otobüs yolcusunun elindeki bombayı patlattığı Tavistock Meydanı’na da çiçekler bırakıldı.

Başta Kraliçe Elizabeth ve Başbakan Tony Blair olmak üzere Londralılar, iki dakika saygı duruşunda bulundu.

Bu arada saldırıları düzenleyen intihar bombacılarından birinin hazırladığı bir videokaset, olaylardan bir yıl sonra ilk kez yayınlandı. Bombacı, kasette bu saldırıların yalnızca başlangıç olduğunu söylüyor. Kaseti dağıtan kişiyse henüz bulunamadı.

Saldırıda ölenler arasında İngilizce öğrenmek üzere Londra'ya giden Gamze Günoral adlı bir Türk vatandaşı da bulunuyordu.

Saldırı Tehdidi Sürüyor

Anma törenleri Kings Cross metro istasyonunda başladı. Kültür Bakanı Tessa Jowell, Londra Belediye Başkanı Ken Livingstone ve yüzlerce kişi istasyona çiçek bıraktı. Öğlen saat 12:00’de ise Kraliçe Elizabeth’in öncülüğünde tüm ülkede 2 dakikalık saygı duruşu yapıldı.

Londra Emniyet Müdürü Ian Blair, yıldönümü dolayısıyla yaptığı konuşmada, terör tehdidinin azalmadığını söyledi.

Emniyet Müdürü Blair, BBC radyosuna verdiği demeçte, terör tehdidinin ciddiyetinden kimsenin şüphesi olmadığını söyledi ve devamla “Şu anda biz konuşurken bile İngiltere’de bazı kişilerin terör eylemi planladığından kuşkum yok” dedi.
Blair, son bir yıl içinde üç terör eyleminin önlendiğini ve şu anda 70 ayrı terör soruşturmasının devam ettiğini açıkladı. Londra Emniyet Müdürü, Londralıların günlük yaşamlarını mümkün olduğu kadar normal bir şekilde sürdürmeleri gerektiğini de söyledi

Ian Blair, günlük yaşamın aksamamasının çok önemli olduğunu belirtti ve teröristlerin, halkı, hayatlarında değişiklik yapmaya ve korku içinde yaşamaya zorlamalarına izin verilmemesi gerektiğini söyledi. Londra Emniyet Müdürü, Polis Teşkilatının, etnik toplulukların kendi bireylerine gözkulak olmalarına da çok önem verdiğini vurguladı.

Güneydoğu Asya kökenli 4 Müslüman genç, 7 Temmuz sabahı, üç metro treni ve bir otobüse binerek sırt çantalarında taşıdıkları bombaları patlatmıştı. Gençlerin eylemi planlarken ve bomba yapımı konusunda yabancı terör örgütlerinden destek aldığı yolundaki iddialar şimdiye kadar kanıtlanamadı.

Bu arada saldırıda ölen bombacılardan Şehzat Tanvir’in Arap el Cezire televizyonunda eylemden önce kaydedilmiş bir videosu yayınlandı. Tanvir, videoda, Müslüman ülkelere baskı yapan bir hükümeti destekledikleri gerekçesiyle, saldırılardan İngilizleri sorumlu tutuyor. İngiltere doğumlu intihar bombacısı İngiliz hükümeti Irak ve Afganistan'daki askerlerini çekene ve Amerika’yla birlikte İsrail'i desteklemekten vazgeçinceye kadar saldırıların devam edeceğini söylüyor. El Cezire’den önce İslamcı bir İnternet sitesinde yayınlanan video kaydında, El Kaide liderlerinden Eyman el Zevahiri'nin açıklaması da var. Grubun lideri olduğu sanılan Muhammet Sıddık Han'ın geçen yıl yayınlanan video kaydında da benzeri görüşler yer alıyordu.

XS
SM
MD
LG