Erişilebilirlik

İran'la Görüşmelerde Olumlu Gelişme


Avrupa Birliği İran ile yapılan görüşmenin olumlu geçtiğini ve Salı günü yapılacak ikinci görüşmede öneri paketine bir yanıt verilmesi için gerekli zemini hazırladığını bildirdi.

Birliğin Dış Politika Sorumlusu Javier Solana dün akşam Brüksel’de İran Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Ali Laricani ile biraraya geldi.

Solana’nın sözcüsü görüşmeyi “iyi bir başlangıç” olarak tanımladı ve Tahran’dan 11 Temmuz’da elle tutulur bir yanıt beklendiğini söyledi.

Başkan Bush Chicago’da gazetecilerin sorularını yanıtlarken, İran’a yaptırımlar uygulanması konusunda görüşayrılığı olduğunu kabul etti. Ancak Bush bu ay yapılacak Sekizler zirvesinin İran’a nükleer silaha sahip olmasının asla kabul edilmeyeceğini anlatma açısından bir fırsat oluşturacağını söyledi

Ankara’da bulunan Uluslararası Atom Enerji Dairesi başkanı Muhammed ElBaradey ise sorunun görüşmeler yoluyla çözülmesi çağrısı yaptı. ElBaradey askeri çözümün söz konusu olmadığını belirtti.

Abdullah Gül Washington Post'a Konuştu

Bu arada Dışişleri Bakanı Abdullah Gül Tahran hükümetine sunulan öneriler paketi konusunda İranlı yetkililerin tutumunda değişiklik hissettiğini söyledi.

Amerika, Rusya, Çin, İngiltere Fransa ve Almanya’nın hazırladığı pakette uranyum zenginleştirmekten vazgeçmesi karşılığında İran’a çeşitli teknik ve ekonomik yardım öneriliyor.

Gül, Washington’dan ayrılmadan önce Washington Post gazetesi yazı işleri kuruluyla görüştü. Gazetenin haberine göre Bakan İranlıların çıkmazdan çıkmak istediklerine inandığını söyledi.

Habere göre Tahran hükümetinin isteğiyle konuyla ilgilendiğini belirten Gül, “İranlılar aynı görüşte olmadığı için garip bir danışma mekanizmaları var. Çoğuyla görüştüm ve cidden sorunun çözümlenmesini istiyorlar” dedi. Haberde Gül’ün İranlılar için “pakette sunulan önerilerin gerçekleşeceği konusunda garanti istiyorlar” dediği de yazılı.

XS
SM
MD
LG