Erişilebilirlik

Güney Kore Kuzey'in Görüşme Teklifini Reddetti


Güney Kore Savunma Bakanlığı Kuzey Kore ile askeri görüşmeler yapmak için zamanlamanın uygun olmadığını bildirdi.

Pyongyang, görüşme teklifini, Çarşamba günkü füze denemesinden önce yapmıştı.

Bu arada Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Kuzey Kore’yi yaptığı son füze denemesinden ötürü kınayan karar tasarısını dün görüştü ancak bir uzlaşmaya varamadı.

Japonya’nın hazırladığı ve Amerika’nın desteklediği tasarı BM’e üye ülkelere nükleer programına yarayacak teknoloji, para ve diğer malzemenin Kuzey Kore’ye aktarılmasını önleme çağrısında bulunuyor.

Konseyin 15 üyesinin güçlü desteğine sahip olan tasarıya karşın Rusya ve Çin, Kuzey Kore’yi kınayan ancak yaptırım içermeyen daha zayıf bir tasarının çıkmasını istiyor.

Öte yandan, Başkan Bush dünya liderlerini telefonla arayarak Kuzey Kore’ye karşı ortak tavır almaya çağırdı.

Beyaz Saray sözcüsü Bush’un Çin devlet başkanı Hu Jintao’ya füze denemelerine karşı çıktığı için teşekkür ettiğini söyledi. İki lider Kuzey Kore’nin altılı görüşmelere dönmeye ikna edilmesi gerektiğini vurguladı.

Bush, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile de görüştü. Putin de altılı görüşmelerin yeniden başlamasını istedi.

Ancak Beyaz Saray sözcüsü dünya liderlerinin bundan sonra izlenecek yol konusunda hemen bir anlaşmaya varmalarının beklenmemesi uyarısında bulundu.

Kuzey Kore ise füze denemelerinin başarıyla tamamlandığını ve denemelere devam edeceğini açıkladı.

Amerika Savunma Bakanlığı atılan 7 füzeden hiçbirinin Amerika için bir tehdit oluşturmadığını bildirdi. Bakanlık uzun menzilli füzenin atıldıktan 40 saniye sonra denize düşmesine dikkat çekti.

XS
SM
MD
LG