Erişilebilirlik

'Türkiye'den Esinleniyorlar'


Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül Türkiye’nin örnek alınan bir ülke olduğunu söyledi. Salı gününden bu yana Washington’da bulunan Gül, dün akşam temaslarını tamamladı.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Amerika’nın önde gelen düşünce kuruluşlarından Brookings Enstitüsünde bir konuşma yaptı. Oturumu açan Brookings Enstitüsü Başkanı Strobe Talbott, medeniyetler çatışması teorisini çürüteceksek, Türkiye’ye önemli rol düşüyor dedi.

Dışişleri Bakanı Gül, Türkiye’nin kaydettiği siyasi ve ekonomik reformlardan bahsederek başladığı konuşmasında, Türkiye’nin örnek alınan bir ülke olduğunu söyledi.

Türkiye örneğinde, demokrasi ve İslam’ın uyuştuğunu söyleyen Gül, Müslüman toplumların ve ülkelerin Türkiye’den esinlendiğini ileri sürdü. Dışişleri Bakanı Gül, bu bağlamda, İslam Konferansı Örgütü toplantıları gibi ne zaman dini bir platformda bulunsa temsili bir yönetim, sorumluluk, saydamlık ve kadın erkek eşitliği konularında çağrılar yaptığını söyledi.

Gül, Amerika’yla Türkiye’nin ortak değerlerine vurgu yaparak, “ikili ilişkilerin geleceği açısından en önemli unsurun Türk demokrasisi olduğunu” belirtti.

Dışişleri Bakanı Gül, önceki gün açıklanan Stratejik Ortaklık belgesine de değinerek, belge sayesinde Türk – Amerikan ilişkilerinin daha da güçlendiğini söyledi.

Türkiye’yle Amerika’nın ortak vizyona sahip olduğunu söyleyen Gül, iki ülkenin pek çok alanda işbirliğine gittiğine dikkat çekti. Gül, bunlar arasında Arap-İsrail sorunu, terörle mücadele, enerji güvenliği ve büyük Ortadoğu’da demokrasi yoluyla istikrar ve barışın yayılması gibi alanları saydı...

Türkiye’deki Amerikan aleyhtarlığının abartıldığını düşündüğünü söyleyen Dışişleri Bakanı, bazı politikalara ve bazı politikacılara karşı muhalefet olabilir dedi.

Gül, Türkiye’nin Amerika’nın PKK’yla mücadele konusundaki çabalarını takdir ettiğini, ancak Amerika’nın daha fazla adım atmasını beklediğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Gül, Türkiye’nin İran’a yaklaşımı konusunda da bazı açıklamalar yaptı. Bakan, İran’ın nükleer programı konusunda Türkiye’nin faal olmasının hem dostları hem İran tarafından istendiğini kaydetti. Türkiye’nin “kolaylaştırıcı” bir rol oynadığını söyleyen Gül, batılı devletler tarafından İran’a sunulan teşvik paketinin iyi bir öneri olduğunu, İranlıların böyle bir önerinin sunulmasını takdir ettiklerini düşündüğünü, sadece metodolojik bir sorun olabileceğini söyledi. Gül, bu fırsatın kaçmaması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Dışişleri Bakanı Gül, Kıbrıslı Türklerin izolasyonuna son vermek için Avrupa Birliği’nin girişimlerinin Rumlar tarafından engellenmesini eleştirdi.

Türkiye’nin önerisinin adadaki her iki topluma uygulanan izolasyonunun eş zamanlı olarak kaldırılması olduğunu söyleyen Gül, ancak çözüm konusunda yine de umutlu olduğunu belirtti. Gül, Türkiye, Yunanistan ve birleşik bir Kıbrıs’ın, Avrupa Birliği’nin temel unsurlarından biri olmasını temenni ettiğini söyledi.

XS
SM
MD
LG