Erişilebilirlik

Laricani Solana'yla Görüşüyor


İran Ulusal Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri ve baş nükleer görüşmecisi Ali Laricani, Brüksel’de Javier Solana ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi ve Almanya tarafından hazırlanan öneri paketini görüşüyor. Görüşmeye İngiltere, Almanya, Fransa ve Rusya’dan da diplomatlar katılıyor.

Laricani, Tahran’ın nükleer programını durdurması için sunulan öneriler paketini ciddiyetle incelediğini açıkladı. Laricani İran’ın resmi haber organına yaptığı açıklamada, İranlı yetkililerin teklifte açık olmayan bazı maddeleri biran önce görüşmek istediklerini bildirdi.

Bu arada İran Dışişleri Bakanı Manuşer Muttaki, öneriler paketine yanıt vermek için daha önce açıkladıkları tarihin değişmediğini, yanıtın Ağustos ayında verileceğini belirtti.

Öte yandan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İran’dan uluslararası teşvik paketini kabul etmesini istedi. Putin, 15 Temmuz’da St. Petersburg’da düzenlenecek sanayileşmiş yedi ülkeyle Rusya’nın katılacağı Sekizler Grubu zirvesine kadar, İran’ın bu teşvik paketini kabul etmesini umduğunu söyledi. İran’ın paketi kabul etmesi için, Çin de çağrıda bulundu.

Amerika dışişleri bakanlığı müsteşarı Nicholas Burns ise , İran’ın 12 Temmuz’a kadar yanıt vermemesi durumunda o tarihte toplanacak Güvenlik konseyi üyeleri ve Almanya’nın Tahran’a karşı cezalandırıcı önlemler alma konusunu ele alacaklarını bildirdi.

XS
SM
MD
LG