Erişilebilirlik

Discovery'den Kopan Parçalar İnceleniyor


Dün dünya yörüngesine çıkan uzay dolmuşu Discovery’nin fırlatılış sırasında dış yakıt tankından beş küçük parçanın koptuğu açıklandı.

NASA uzmanları, video görüntülerinde izlenen parçaların ne olduğunu ve dolmuşa zarar verip vermediğini açıklamak için erken olduğunu belirtti.

NASA’nın uzay dolmuşu programının sorumlusu Wayne Hale, parçaların kritik olarak değerlendirilen zaman diliminden sonra koptuğunu ve bunun “iyi haber” olduğunu söyledi.

NASA yetkilileri dolmuş atmosferde yükseldikçe, çevresindeki havanın seyreldiğini ve kopan parçaların hızlanarak dolmuşa çarpma ve zarar verme olasılığının düştüğünü belirtti. Florida’daki Cape Canaveral üssünden fırlatılan Discovery, Uluslararası Uzay İstasyonu’na malzeme ve mürettebat taşıyor.

Dolmuşun uzayda 12 gün kalması planlanıyor. Fırlatılmadan önce dolmuşun dış yakıt tankını kaplayan yalıtım malzemesinde çatlak belirlenmişti. Ancak Uzay Dairesi yetkilileri, küçük çatlağın Discovery’nin fırlatılmasını engelleyecek ölçüde önemli olmadığına karar verdi.

Discovery’nin bu uçuşu, üç yıl önceki Columbia kazasından bu yana yapılan ikinci uzay dolmuşu seferi oluyor. Columbia’nın uzaydan dönüşü sırasında atmosfere girerken parçalanması, araçtaki yedi astronotun ölümüne yol açmıştı. Kaza, kopan bir yalıtım maddesinin aracın kanat bölümüne çarpması sonucu meydana gelmişti.

XS
SM
MD
LG